Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 1 brokolice
  • 2 stroužky česneku
  • 2 kostky zeleninového bio bujonu
  • 1 sušená chilli paprička
  • mletý pepř
  • 1/2 šlehačky
  • 1,2 l vody
  • olej

Krutóny

  • 4 plátky staršího chleba
  • olivový olej
  • sojová omáčka (přelitá do rozprašovače)

Postup:

Brokolici omyjeme, odstraníme košťál a ten si necháme v lednici na další použití. Palici rozebereme na růžičky a omyjeme je. V kastrolu zpěníme na másle cibuli, přidáme česnek a chvíli restujeme. Zalijeme vlažnou vodou, přidáme omyté růžičky, koření a bujónové kostky a vaříme 10 minut. Poté rozmixujeme ponorným mixérem a zalijeme šlehačkou a necháme přejít varem.

Plátky chleba rozkrájíme na kostičky, vyšší plech vylijeme olivovým olejem, vysypeme na něj nakrájený chléb a vložíme do trouby rozpálené na 180 st. C asi na 10 minut. Když jsou krutony opečené, postříkáme je sójovou omáčkou z rozprašovače.