Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Zkoušeli jste někdy nacpat chobotnici do síťovky? Že jste neměli možnost? Tak to si zkuste zabalit aspoň sushi rolku 😀

Na 6 rolek budeme potřebovat:

  • 6x řasu Nori na sushi
  • 350 g sushi rýže, ale vystačíte si klidně s rýží kulatozrnnou
  • 500 ml vody
  • 1 vrchovatá lžička cukru
  • 1 vrchovatá lžička soli
  • 3 lžíce vody
  • 3 lžíce rýžového octa

Náplň záleží na váší chuti. V tomto sushi je:

  • pórek
  • červená kapie
  • uvařená mrkev
  • salátová okurka zbavená semen
  • vaječná omeleta ze 2 vajec

K sushi se obvykle podává sojová omáčka, wasabi pasta a nakládaný zázvor.

Postup:

Rýži důkladně propláchneme studenou vodou, nejlíp několikrát. Poslední vodu slijeme a zalijeme 500 ml vody čisté. Necháme půl hodiny stát. Potom přivedeme k varu a 2 minuty vaříme. Hrnec zabalíme do osušky a zachumláme na minimálně půl hodinu do peřin. Mezitím si připravíme nálev, svaříme sůl, cukr, vodu a ocet. Tímto nálevem zalijeme připravenou rýží. Důkladně promícháme a necháme zchladnout.

Mezitím si připravíme ingredience k plnění. Mrkev oškrábeme, podélně rozpůlíme a lehce ovaříme. Měla by být měkká „na skus“. Na menší pánvi usmažíme omeletu. Vejce rozšleháme s trochou soli a lžící vody a usmažíme na trošce oleje. Všechnu zeleninu nakrájíme na tenké dlouhé proužky, a to i omeletu. Zeleninu je ideální nakrájet na proužky délky řasy, pokud to jde.

Připravíme si sushimatku, což je podložka, která nám pomůže sushi rolky zabalit. Na ní položíme řasu Nori lesklou stranou dolů. Připravíme si mističku s vodou, lžíci a vařečku. Lžíci a vařečku budeme do vody máčet před každým nabíráním a rozvrstvováním rýže.

Rýži klademe na bližší stranu plátku řasy, asi do dvou třetin a rovnoměrně rozvrstvíme. Na rýži poklademe proužky oblohy, výběr záleží na vás. Vzdálený okraj řasy navlhčíme vodou, aby se konec snadno přilepil. Potom chytneme bližší kraj sushimatky včetně řasy s náplní a snažíme se rolku zabalit (průběžně utahujeme). Když se povede, ještě jí chvíli poválíme zabalenou rolku v sushimatce.

Rolky zabalíme do fresh fólie a necháme odpočitnout v lednici. Nachystáme si talířek s trouchou vody a mokrou složenou utěrkou. Rolky krájíme na špalíky ostrým nožem, který si otíráme do mokré utěrky.

Podáváme s wasabi, sojovkou a nakládaným zázvorem.