Lososový koláč s cuketou a mascarpone
Jako za mnoha jinými objevy, i za vznikem listového těsta stojí náhoda. Mladý francouzský tovaryš, který recept vymyslel, si byl svého objevu dobře vědom a držel jazyk za zuby. Odjel do Itálie a svým vynálezem proslavil italského cukráře. A i když Francouz své těsto stále připravoval v tajnosti, šikula Ital se pomocí intrik receptu zmocnil a autora se elegantně zbavil.
Na koláčovou formu o průměru 29 cm budeme potřebovat:
- 100 g uzeného lososa
- 1 cuketu
- 1 rozválené listové těsto
- 1 mascarpone
- 4 stroužky česneku
- 3 vrchovaté lžíce zakysané smetany
- 2 lahůdkové cibulky
- 2 vejce
- 2 lžíce šlehačky
- 2 lžíce kopru
- 1 lžička sušeného lahůdkového droždí
- sůl, pepř
- olivový olej
Postup:
Na troše oleje orestujeme česnek nakrájený na plátky spolu s tenkými plátky cukety a cibulky. V misce promícháme mascarpone se zakysankou, šlehačkou a koprem. Přidáme vejce, droždí, sůl, pepř a pořádně vyšleháme.
Do koláčové formy rozprostřeme těsto i s papírem a z delší části kus uřízneme a nastavíme ho po straně (i s kusem pečícího papíru). Těsto prsty spojíme k sobě. Na dno koláče rozprostřeme zchladlou cuketu a polijeme smetanovou směsí. Povrch poklademe na kousky natrhaným lososem. Přečuhující okraje těsta ořízneme, znovu vyválíme a vykrájíme z nich tvary na ozdobení koláče.
Upečeme v troubě vyhřáté na 190 st. C dozlatova, přibližně 35 minut.