Jako za mnoha jinými objevy, i za vznikem listového těsta stojí náhoda. Mladý francouzský tovaryš, který recept vymyslel, si byl svého objevu dobře vědom a držel jazyk za zuby. Odjel do Itálie a svým vynálezem proslavil italského cukráře. A i když Francouz své těsto stále připravoval v tajnosti, šikula Ital se pomocí intrik receptu zmocnil a autora se elegantně zbavil.

Na koláčovou formu o průměru 29 cm budeme potřebovat:

  • 100 g uzeného lososa
  • 1 cuketu
  • 1 rozválené listové těsto
  • 1 mascarpone
  • 4 stroužky česneku
  • 3 vrchovaté lžíce zakysané smetany
  • 2 lahůdkové cibulky
  • 2 vejce
  • 2 lžíce šlehačky
  • 2 lžíce kopru
  • 1 lžička sušeného lahůdkového droždí
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Postup:

Na troše oleje orestujeme česnek nakrájený na plátky spolu s tenkými plátky cukety a cibulky. V misce promícháme mascarpone se zakysankou, šlehačkou a koprem. Přidáme vejce, droždí, sůl, pepř a pořádně vyšleháme.

Do koláčové formy rozprostřeme těsto i s papírem a z delší části kus uřízneme a nastavíme ho po straně (i s kusem pečícího papíru). Těsto prsty spojíme k sobě. Na dno koláče rozprostřeme zchladlou cuketu a polijeme smetanovou směsí. Povrch poklademe na kousky natrhaným lososem. Přečuhující okraje těsta ořízneme, znovu vyválíme a vykrájíme z nich tvary na ozdobení koláče.

Upečeme v troubě vyhřáté na 190 st. C dozlatova, přibližně 35 minut.

testo