Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Co budeme potřebovat:

Korpus

  • 50 g cukru krupice
  • 50 g mandlí (neloupaných)
  • 4 žloutky
  • 4 bílky
  • špetka soli

Jablečná náplň

  • 3 větší kyselá jablka
  • 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
  • špetka vanilkového prášku
  • špetka soli

Postup:

Mandle rozsekáme najemno v elektrickém sekáčku nebo mixéru nebo pomeleme na strojku. Bílky se špetkou soli ušleháme na tuhý sníh. Postupně, na menší obrátky, zašleháme cukr a vidličkou rozkledlané žloutky. Nakonec velmi zlehka vmícháme mandlovou drť.

Plech vyložíme pečícím papírem a korpusové těsto na něj pravidelně rozetřeme stěrkou po celé ploše. Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. dozlatova, cca 10 minut.

Mezitím si oloupeme jablíčka, nastrouháme je na hrubé struhadle a se špetičkou soli, trochou vody a vanilkovým práškem je udusíme pod pokličkou doměkka. V půl deci vody rozmícháme pudinkový prášek a přidáme do jablek. Chvilku povaříme do zhoustnutí. Jablka není potřeba sladit.

Upečený korpus vyndáme z trouby a i s papírem stočíme do rolády. Zabalíme do mokré utěrky a necháme pár minut odpočívat. Potom opatrně stáhneme papír, korpus pomažeme zchladlými jablky a stočíme do rolády. Zabalíme do fresh fólie a necháme půl hodiny ležet v lednici.