Na 4 – 5 porcí budeme potřebovat:

  • 30 žampionů
  • 100 g Nivy
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 snítky tymiánu
  • 1 vejce
  • 1/2 dl šlehačky
  • čerstvě mletý pepř
  • olej

Postup:

Žampiony očistíme ubrouskem a vylámeme jim nožky. Do zapékací misky nalijeme trochu oleje a narovnáme hlavičky otvorem nahoru. Na zbylém oleji zpěníme pokrájenou cibuli a česnek, přidáme část pokrájených nožiček, opepříme, okořeníme odraným tymiánem a orestujeme. Potom necháme vychladnout, přidáme jemně nastrouhanou nivu a syrové vejce a promícháme. Lžičkou plníme hlavičky žampionů.

Upečeme v troubě při 180 st. C asi 20 minut. Na talíři můžeme pokapat dýňovým olejem a ozdobit větvičkou tymiánu.