Vepřové závitky s bylinkami a pečené brambory
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 2 velké nebo 4 „normální“ plátky vepřové kýty
- 4 lžičky plnotučné hořčice
- 4 plátky debrecínky
- hrst zelené petrželky
- hrst šalvějových listů
- 4 kousky měkkého zrajícího sýru
- 1 větší cibule
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 vrchovatá lžička kukuřičného škrobu
- olej
- sůl, čerstvě mletý pepř
- na osobu po 3 bramborách
- kmín, čerstvě mletý pepř, sůl
- olej
Postup:
Plátky přes mikrotenový sáček důkladně rozklepeme paličkou (ale nesmíme je proděravět). Potřeme hořčicí, osolíme, opepříme, poklademe debrecínkou, na každý plátek položíme sýr a posypeme hustě pokrájenými bylinkami. Každý plátek zarolujeme a ovážeme bílou nití. Na grilovací pánvi na troše oleje závitky ze všech stran zprudka opečeme. Do zapékací misky dáme na kolečka rozkrájenou cibuli, na ní poklademe závitky a zalijeme výpekem. Případně můžeme ještě trochu oleje přidat. Přikryjeme alobalem a vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů (horkovzduch) na cca 35 minut.
Mezitím oloupeme a omyjeme brambory, nakrájíme je na kostky, vysypeme na plech vylitý olejem. Rukama promneme s olejem, osolíme, opepříme, okmínujeme. Po 35 minutách odstraníme z masa alobal, přilijeme trošičku horké vody a do trouby do jiného patra přidáme brambory.
Pečeme společně asi 25 minut. Během pečení maso i brambory kontrolujeme a brambory promícháme, aby se nespálily.
Nakonec do výpeku přilijeme Gustin rozmíchaný se sojovkou a trochou vody a prohřejeme ještě v troubě nebo už na sporáku. Závitky v hotovém výpeku celé smočíme a na talířích je jím také přelijeme.