Paštika s mandlemi a brusinkami
Sama sebe nepoznávám, do čeho jsem schopna se pustit. Čekají nás víkendové gastronomické orgie a v rámci sobotního menu jsem se pustila do výroby paštiky jako předkrmu. Ač to byla premiéra, co se týká jater (zatím jsem jí dělala jen z různých luštěnin), myslím, že se docela dost povedla. Recept jsem získala od jedné své klientky.
Co budeme potřebovat:
- 700 g vepřových jater (bylo jich původně 800 g, ale kousek jsem jich vykrájela)
- 2 střední cibule
- 300 ml bílého vína
- 1,5 šlehačky
- provensálské koření (recept na něj jsem dneska také uváděla)
- sůl a bílý pepř
- 0,5 dl oleje (během restování jsem trochu ještě přidávala)
- hrst sušených brusinek
- hrst spařených a oloupaných mandlí
- 50 g másla do paštiky
- cca 30 g na polití
Postup:
Ve větší pánvi zpěníme na oleji cibuli, přidáme na kostky nakrájená játra a zprudka orestujeme, jen aby se zatáhla a moc neztuhla. Podlijeme bílým vínem, přiklopíme poklicí a za častého míchání necháme víno vydusit. Okořeníme, osolíme, zalijeme šlehačkou a vaříme do mírného zahoustnutí. Teplou směs přendáme do mixéru, přidáme máslo a rozmixujeme. (Struktura paštiky z vepřových jater byla poněkud hrubá, tak jsem ještě celou dávku propasírovala přes cedník. Do hladké hmoty jsem přidala posekané mandle a pokrájené brusinky. Původně jsem chtěla koupit drůbeží játra, ale řezník mi celkem logicky vysvětlit, že v létě je neobjednávají :-))
Malé mističky vypláchneme studenou vodou a naplníme paštikou. Povrch uhladíme a přelijeme rozpuštěným máslem, aby paštika neoschla. Necháme ztuhnout v lednici. Z uvedeného množství bylo 10 těchto mističek.
Paštika servírovaná s domácí bagetkou, recept na ní najdete u čočkové paštiky.