Čočková paštika s mandlemi a domácí bagetkou
Na žádost nejmladšího člena naší rodiny jsem se pustila do čočkové paštiky. Paštiku z jater odmítá ochutnat. Udělala jsem jí podle podobného receptu, tak jsem zvědavá na srovnání.
- 200 g neloupané červené čočky
- 50 g špaldových vloček
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- čerstvé provensálské koření (recept v sekci bylinky)
- 1 dl bílého vína
- 3 lžíce sušeného lahůdkového droždí
- sůl, pepř
- spařené a oloupané mandle
- 30 g másla + kousek másla na polití
- 2 vejce
- olej
Bagetka:
- 100 g celozrnné mouky
- 150 g hladké mouky
- 150 g hrubé mouky
- 250 ml mléka
- 1/3 kostky droždí
- 3/4 lžíce medu
- 3/4 lžičky soli
- 3/4 lžičky cukru
Čočku namočíme na dvě hodiny do studené vody, ve které jí potom rovnou uvaříme doměkka spolu s bobkovým listem. Ke konci čočku často mícháme, aby se nepřichytla, voda by měla být téměř vyvařená a my podlijeme bílým vínem (použila jsem Chardonay). Na pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm kousky cibule a česneku, přihodíme namočené a slité vločky a čerstvé koření. Přidáme k uvařené čočce, osolíme, opepříme, vyndáme bobkový list, zasypeme droždím, zjemníme máslem a rozmixujeme ponorným mixérem. Vmícháme dvě syrová vejce, posekané mandle, pokrájené brusinky a směs nalijeme do chlebíčkové formy vymazané máslem. Dáme na 30 minut upéct do trouby rozpálené na 160 st. C. Když je paštika upečená, povrch polijeme rozpuštěným máslem a necháme vychladit.
Do mixéru nalijeme mléko, rozdrobíme droždí, přisypeme cukr a necháme chvilku vzejít kvásek. Potom přidáme mouku, med a sůl a uhněteme těsto. Z hotového těsta vyválíme dva válečky, které šikmo lehce nařízneme na několika místech nožem. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme pod utěrkou odpočívat 50 minut. Pečeme v troubě rozpálené na 180 st. C po dobu asi 20 – 25 minut. Na dno trouby dáme před pečením pekáček s vodou.
Výborné! Moc jsme si pochutnali.
Děkuji, to mě těší 🙂