Na žádost nejmladšího člena naší rodiny jsem se pustila do čočkové paštiky. Paštiku z jater odmítá ochutnat. Udělala jsem jí podle podobného receptu, tak jsem zvědavá na srovnání.

  • 200 g neloupané červené čočky
  • 50 g špaldových vloček
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • čerstvé provensálské koření (recept v sekci bylinky)
  • 1 dl bílého vína
  • 3 lžíce sušeného lahůdkového droždí
  • sůl, pepř
  • spařené a oloupané mandle
  • 30 g másla + kousek másla na polití
  • 2 vejce
  • olej

Bagetka:

  • 100 g celozrnné mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g hrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 1/3 kostky droždí
  • 3/4 lžíce medu
  • 3/4 lžičky soli
  • 3/4 lžičky cukru

Čočku namočíme na dvě hodiny do studené vody, ve které jí potom rovnou uvaříme doměkka spolu s bobkovým listem. Ke konci čočku často mícháme, aby se nepřichytla, voda by měla být téměř vyvařená a my podlijeme bílým vínem (použila jsem Chardonay). Na pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm kousky cibule a česneku, přihodíme namočené a slité vločky a čerstvé koření. Přidáme k uvařené čočce, osolíme, opepříme, vyndáme bobkový list, zasypeme droždím, zjemníme máslem a rozmixujeme ponorným mixérem. Vmícháme dvě syrová vejce, posekané mandle, pokrájené brusinky a směs nalijeme do chlebíčkové formy vymazané máslem. Dáme na 30 minut upéct do trouby rozpálené na 160 st. C. Když je paštika upečená, povrch polijeme rozpuštěným máslem a necháme vychladit.

Do mixéru nalijeme mléko, rozdrobíme droždí, přisypeme cukr a necháme chvilku vzejít kvásek. Potom přidáme mouku, med a sůl a uhněteme těsto. Z hotového těsta vyválíme dva válečky, které šikmo lehce nařízneme na několika místech nožem. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme pod utěrkou odpočívat 50 minut. Pečeme v troubě rozpálené na 180 st. C po dobu asi 20 – 25 minut. Na dno trouby dáme před pečením pekáček s vodou.