Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Co budeme potřebovat:

  • 300 g směsi hub (v tomto případě 1:1:1 bedly, bílé a krémové žampióny) nakrájené nadrobno
  • 100 g směsi hub nakrájené nahrubo
  • 70 g cibule
  • 2 listy kadeřávku nebo trocha špenátových listů
  • 2 stroužky česneku
  • 1 balení želatiny (pro vegetariány – Agar)
  • 1 dl mléka
  • 1/2 dl šlehačky
  • saturejka (příp. jiná aromatická bylina)
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • červená chilli paprička
  • olivový olej

Postup:

Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na plátky a orestujeme na větší pánvi na troše oleje dosklovata. Přisypeme nadrobno nakrájené houby, osolíme, opepříme, přidáme na droboučku nakrájený kousek červené chilli papričky, kadeřávku, přihodíme saturejku a dál restujeme, až se z hub vypaří všechna voda. Přilijeme mléko a šlehačku a ještě chvilku zahříváme.

V mezičase si namočíme do půl dl vody želatinu, necháme rozpustit a potom ji na rozptylovači plamene přivedeme, za stálého míchání, těsto pod bod varu. Přilijeme k houbám a důkladně rozmícháme.

Zbytek hub, rozkrájených na větší kousky, orestujeme na zbytku oleje, osolíme, opepříme a necháme vypařit všechnu tekutinu. Přimícháme k houbové směsi.

Formu na biskupský chlebíček nebo jinou, nejlépe hranatou nádobu, vyložíme potravinářskou fólií a vylijeme sem připravenou směs. Necháme zchladnout, přikryjeme přesahující fólií a dáme ztuhnout do lednice. Ideálně aspoň na dvě hodiny.

Poznámka:

Tento recept vznikl po inspiraci houbovou terinou od pana Pohlreicha.