Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Vsadím se, že mnozí s vás o slzovce dosud neslyšeli. A to je prosím údajně nejstarší pěstovanou obilovinou na světě. Baštili jí ve starém Epyptě, Řecku nebo Palestině. Nejen, že má poetický pseudonym „bílá perla Východu“, ale navíc je až podezřele megazdravá 😀

Co budeme potřebovat:

  • 400 g hub (200 g bedly, 200 g žampiony – směs bílých a krémových)
  • 50 g slzovka (kdo neřeší lepek, může použít třeba kroupy)
  • 30 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • 2 rozvětvené snítky tymiánu
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 větší cibule
  • 1-1,5 dl bílého vína
  • 0,5-1 dl šlehačky
  • čerstvě mletý pepř, sůl
  • muškátový oříšek
  • olivový olej

Postup:

Slzovku namočíme na hodinku do studené vody, pak vodu slijeme a slzovku uvaříme s trochou soli doměkka. Hotovou scedíme.

Houby očistíme a nakrájíme na kousky. V hlubší pánvi rozehřejeme olej, dosklovata orestujeme cibuli s plátky česneku, přihodíme tymián i s větvičkami a přimícháme houby. Osolíme, opepříme a restujeme, až začnou houby vonět a trošičku zlátnout a vypaří se všechna tekutina. V této fázi přilijeme víno a přidáme nastrouhaný muškátový oříšek. Když se vínu vydusí, vyndáme snítky koření, přilijeme šlehačku a ještě chvilku zahříváme. Šlehačka začne houstnout. Úplně nakonec necháme v houbách rozpustit máslo. Poté je přendáme do sekáčku nebo mixéru. Případně do vyšší nádoby a rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Zvlášť a nahrubo pomixujeme uvařenou slzovku.

Podáváme s čerstvým pečivem nebo knäckebrotem.