Jablečný štrůdl s mandlemi
Na 4 štrůdly budeme potřebovat:
Těsto
- 400 g hladké mouky
- 250 g másla
- 10 lžic chladné vody
- 2 žloutky
- špetka soli
Náplň
- 12 jablek spíš kyselých a chuťově výrazných
- hrst rozinek
- skořice
- vanilkový prášek (aroma, lusk…)
- trochu citrónové šťávy
- špetička soli
- hrst mandlí do náplně
Na posypání
- 2 hrsti mandlí na posypání
- zbylé bílky na potření
Postup:
Mouku, změklé máslo, vodu, sůl a žloutky promísíme do hladkého, tvárného těsta. Za pomoci kuchyňského robota je to brnkačka. Vložíme do mikrotenu a necháme v lednici nejlépe přes noc (stačí aspoň hodinka).
Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle (bez bubáků :)). Přidáme skořici, zakapeme citrónem, trošičku osolíme, vsypeme rozinky a posekané mandle.
Těsto rozdělíme na čtyři díly, z každého vyválíme velmi tenkou placku a naplníme čtvrtinou jablečné náplně. Delší okraje přehneme přes sebe, po stranách přitlačíme a podhrneme. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme bílkem a posypeme zbytkem sekaných mandlí. Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C cca 25 – 30 minut.