Jablečný štrůdl s mandlemi
5 (100%) 3 hlas(ů)

Na 4 štrůdly budeme potřebovat:

Těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 10 lžic chladné vody
  • 2 žloutky
  • špetka soli

Náplň

  • 12 jablek spíš kyselých a chuťově výrazných
  • hrst rozinek
  • skořice
  • vanilkový prášek (aroma, lusk…)
  • trochu citrónové šťávy
  • špetička soli
  • hrst mandlí do náplně

Na posypání

  • 2 hrsti mandlí na posypání
  • zbylé bílky na potření

Postup:

Mouku, změklé máslo, vodu, sůl a žloutky promísíme do hladkého, tvárného těsta. Za pomoci kuchyňského robota je to brnkačka. Vložíme do mikrotenu a necháme v lednici nejlépe přes noc (stačí aspoň hodinka).

Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle (bez bubáků :)). Přidáme skořici, zakapeme citrónem, trošičku osolíme, vsypeme rozinky a posekané mandle.

Těsto rozdělíme na čtyři díly, z každého vyválíme velmi tenkou placku a naplníme čtvrtinou jablečné náplně. Delší okraje přehneme přes sebe, po stranách přitlačíme a podhrneme. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme bílkem a posypeme zbytkem sekaných mandlí. Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C cca 25 – 30 minut.