Glazovaná červená řepa s filé z tresky
Na 2-3 porce budeme potřebovat:
Červená řepa
- 400 g červené řepy
- 30 g másla (ideálně přepuštěného – ghí)
- 2 snítky rozmarýny
- 2 snítky tymiánu
- 1 plná lžička cukru
- 1/2 dl bílého vína
- sůl
Treska
- 400 g filé z tresky
- 50 g másla (nejlépe přepuštěného – ghí)
- 1 snítka rozmarýny
- 1 snítka tymiánu
- 1/2 dl bílého vína
- sůl, kmín
- citrónová šťáva
Salát
- 2 listy ledového salátu
- sůl
- olivový olej
- citrónová šťáva
Postup:
Červenou řepu omyjeme, narovnáme na alobal, zabalíme a upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C doměkka, cca 35 minut (záleží na velikosti řepy, já měla ze zahrádky od velikosti třešní do velikosti meruněk :D). Upečenou řepu necháme zchladnout, oloupeme a nakrájíme na stejné velké kusy (spíš menší).
Na pánvi rozhřejeme máslo, přidáme cukr a necháme zpěnit. Zalijeme vínem a přihodíme, bylinky a kousky řepy. Osolíme dle chuti. Restujeme tak dlouho, až se tekutina téměř odpaří a řepa zůstane lesklá.
Na jiné pánvi rozpustíme polovinu másla. Filé, pokud je mražené, necháme předem trochu povolit. Pak jen z obou stran osolíme, pokapeme citrónovou šťávou, z jedné můžeme okmínovat, a porce opečeme z obou stran na rozpáleném másle. Opečené filé přendáme na talíř a zakryjeme jiným talířem. Do výpeku vhodíme bylinky, přilijeme bílé víno, přihodíme zbytek másla a za stálého míchání zredukujeme na sosík.
Salát omyjeme, natrháme na kousky, osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a olejem.