Pečená kachní prsa s karlovarským knedlíkem a cuketovým zelím
Na 3 porce budeme potřebovat:
Kachní prsa
- 400 g kachních prsou bez kosti
- kmín
- sůl
- oříšek másla
Karlovarský knedlík
- 5 rohlíků
- 2 vejce
- 60 g hrubé mouky
- 30 g másla
- 150 ml mléka
- velká hrst petrželové nati
- půl lžičky soli
- špetka muškátového květu
Cuketové zelí
- 500 g cukety
- 1 cibule
- 1 dl bílého vína
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 1 lžíce kvalitního octa (dala jsem jablečný)
- 1 lžička kmínu
- olej
Postup:
Rohlíky nakrájíme na malé kostičky. Pokud jsou měkké, necháme chvilku okorat v mírně vyhřáté troubě. V katrolku rozpustíme máslo. Rozkvedláme žloutky s mlékem, vlijeme do nich máslo, osolíme a okořeníme strouhaným muškátovým oříškem. Z bílků ušleháme tuhý sníh. K rohlíkům přisypeme mouku a pokrájené bylinky, přidáme tekutou složku a promícháme. Zlehka vmícháme sníh z bílků. Necháme chvilku odstát. Na linku si natáhneme kus fresh fólie, doprostřed navrstvíme polovinu těsta a zabalíme do fólie jako bonbon. Dlaněmi přes fólii spojíme, upěchujeme, aby těsto drželo pohromadě. Konce stačí jen zakroutit. Takhle uděláme i druhý knedlík. Vložíme do vroucí vody a vaříme cca 18 minut.
Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli nakrájíme na kousky. Na oleji zpěníme cukr, přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Přisypeme cuketu, zalijeme vínem, osolíme, okmínujeme, zakápneme octem a dusíme. Chuť případně doladíme cukrem, solí, octem.
Kachní prso, pokud je s kostí, ostrým nožem vykostíme a skelet si uschováme na kachní polévku. Kůži nařízneme ostrým nožem podélně a příčně, aby nám vznikly čtverečky. Musíme to provést opatrně, abychom zbytečně neřízli do masa. Potřeme olejem, osolíme a okmínujeme. Dlaní vetřeme do masa a kůže. Nahřejeme troubu na 170 st. C.
Maso nejprve vložíme kůží dolů na studenou pánev, zapálíme pod ní plotýnku a zprudka opečeme. Maso pustí tuk, který odebíráme lžící do skleničky. Opékáme tak dlouho, dokud není kůže zlatavá, může to trvat cca 8-10 minut. Potom maso obrátíme a opékáme z druhé strany dozlatova, přibližně 6 minut. Mezitím už se nám nahřála trouba, tak trochu tuku přelijeme do pekáčku a vložíme do něj opečená prsa. Pečeme ještě 10 minut. Kdo má rád maso víc růžové, všechny kroky zkrátí o 1-2 minuty. Hotové maso vyjmeme a zabalíme na 5 minut do alobalu, aby se šťáva hezky rozlila po mase. Potom nakrájíme na plátky.