Na 1 bochník budeme potřebovat:

  • 200 g žitné mouky
  • 200 g celozrnné mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 400 ml vlažné vody
  • 3/4 droždí
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička cukru
  • 1 vrchovatá lžička soli
  • 1 lžička kmínu
  • hrst dýňových semínek

Postup:

Do trochy vlažné vody rozdrobíme droždí a necháme chvíli vzejít. Ostatní suroviny nasypeme a nalijeme do mísy, přidáme rozpuštěné droždí a kuchyňským robotem zaděláme těsto. Potom těsto přendáme na vál a rukama ještě pořádně prohněteme. Vrátíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme nakynout přibližně 45 minut.

Potom na vále utvoříme bochánek, přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 10 minut odpočívat. Rukama namočenýma ve vodě bochánek pohladíme. Do kastrolku dáme trošku vody a položíme vedle chleba na plech. Troubu rozpálíme na 200 st. C a chléb v ní 10 minut zapečeme. Potom snížíme teplotu na 160 st. C a dopečeme ještě asi 30 minut. Je-li hotový, vyzkoušíme poklepáním. Musí znít dutě.

Tip:

Chleba zabalíme do utěrky a můžeme uchovat do příštího dne. Bude stále stejně vláčný.