Žitno-pšeničný chléb
Velikost formy na biskupský chlebíček:
- 400 g žitné mouky
- 200 g pšeničné mouky
- 360 ml vody
- 4 lžíce oleje
- 2,5 lžičky soli
- 2 lžičky drceného kmínu
- 1,5 lžíce octa
- 1 sušené droždí
- 1 lžička cukru
- 1/2 lžičky anýzu
- hrst slunečnicových semínek
Postup:
Smícháme mouky, sůl, cukr, droždí, kmín, anýz a slunečnici. Přidáme vodu smíchanou s olejem a octem. Zaděláme nelepivé příjemné hutné těsto buď vařečkou nebo pomocí kuchyňského robotu. Když je dostatečně zpracované, přendáme jej do formy na biskupský chlebíček, vyložené pečícím papírem. Těsto rozvrstvíme po celé ploše a uhladíme mokrýma rukama. Necháme hodinu a půl kynout.
Troubu rozpálíme na 190 st. C. Chlebíček vložíme dovnitř a 25 minut pečeme. Potom vyndáme z formy a pečeme už jen v pečícím papíře dalších 20 minut.