Nevím jak vy, ale my máme rádi sušenky. Hlavně müsli od Emco. Kupujeme jich spoustu a moc dlouho nám nikdy nevydrží. A tak jsem se rozhodla, že je zkusím udělat. Výsledek je neuvěřitelný! Domácí müsli sušenky forever!!! 🙂

 

  • 130 g másla
  • 120 g jemných ovesných vloček
  • 80 g špaldové mouky
  • 40 g hladké mouky
  • 60 g kandované pomerančové kůry
  • 60 g vyloupaných vlašských ořechů
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 vrchovatá lžíce ječného sladu (nebo medu)
  • šťáva z 1 šťavnatého pomeranče – bylo z něj 9 lžic
  • 1 zarovnaná lžička jedlé sody
  • špetička soli

Rozehřejeme máslo a necháme chvilku zchladnout. V míse smícháme vločky s moukou, cukrem, posekanými ořechy, kandovanou kůrou, jedlou sodou a solí. Přilijeme rozpuštěné máslo, pomerančovou šťávu a slad. Důkladně promícháme. Na pečící plech rozprostřeme pečící papír a pomocí dvou lžic tvoříme hromádky kousek dál od sebe, protože se roztečou na placičky (není nutné tvarovat placičky, opravdu stačí hromádky – nabírala jsem necelou půlku polévkové lžíce a druhou lžící stáhla na plech).

Upečeme v troubě vyhřáté na 160 st. C po dobu cca 10 minut, dokud placičky nezačnou zlátnout. Plech vyndáme z trouby a sušenky i s pečícím papírem stáhneme z horkého plechu na mřížku, kde je necháme vychladnout (a aspoň po tu dobu je hlídáme před sušenkochtivými spolubydlícími). Nenechte se zaskočit tím, že jsou sušenky po vytažení z trouby měkké. Když vystydnou, budou křupat, uvidíte :). Z uvedeného množství bylo 44 ks.

pomerancove-susenky-testo

pomerancove-susenky-plech