Pomerančové sušenky s vločkami a ořechy
Nevím jak vy, ale my máme rádi sušenky. Hlavně müsli od Emco. Kupujeme jich spoustu a moc dlouho nám nikdy nevydrží. A tak jsem se rozhodla, že je zkusím udělat. Výsledek je neuvěřitelný! Domácí müsli sušenky forever!!! 🙂
- 130 g másla
- 120 g jemných ovesných vloček
- 80 g špaldové mouky
- 40 g hladké mouky
- 60 g kandované pomerančové kůry
- 60 g vyloupaných vlašských ořechů
- 50 g třtinového cukru
- 1 vrchovatá lžíce ječného sladu (nebo medu)
- šťáva z 1 šťavnatého pomeranče – bylo z něj 9 lžic
- 1 zarovnaná lžička jedlé sody
- špetička soli
Rozehřejeme máslo a necháme chvilku zchladnout. V míse smícháme vločky s moukou, cukrem, posekanými ořechy, kandovanou kůrou, jedlou sodou a solí. Přilijeme rozpuštěné máslo, pomerančovou šťávu a slad. Důkladně promícháme. Na pečící plech rozprostřeme pečící papír a pomocí dvou lžic tvoříme hromádky kousek dál od sebe, protože se roztečou na placičky (není nutné tvarovat placičky, opravdu stačí hromádky – nabírala jsem necelou půlku polévkové lžíce a druhou lžící stáhla na plech).
Upečeme v troubě vyhřáté na 160 st. C po dobu cca 10 minut, dokud placičky nezačnou zlátnout. Plech vyndáme z trouby a sušenky i s pečícím papírem stáhneme z horkého plechu na mřížku, kde je necháme vychladnout (a aspoň po tu dobu je hlídáme před sušenkochtivými spolubydlícími). Nenechte se zaskočit tím, že jsou sušenky po vytažení z trouby měkké. Když vystydnou, budou křupat, uvidíte :). Z uvedeného množství bylo 44 ks.