Na 4 porce budeme potřebovat:

Sekaná

  • 500 g mleté vepřové plece
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 rohlíky
  • 3 dl světlého piva
  • 1 lžička čerstvě namletého zázvoru
  • 1 lžička soli
  • 1 vrchovatá lžička majoránky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce oleje

Grilovaná zelenina

  • 3 mrkve
  • 1 pastiňák
  • 1 cibule
  • 1/3 brokolice
  • šálek mraženého hrášku
  • 1/3 pórku
  • 3 lžíce oleje
  • 1 dl světlého piva
  • 1 lžička sypkého polévkového zeleninového bio koření
  • 40 g másla
  • pepř, sůl, 1/2 lžičky cibulových semínek

Postup:

Cibuli nakrájíme na kostičky a zesklovatíme na trošce oleje. Rohlíky natrháme na malé kousky, dáme do misky a zalijeme troškou piva. Do jiné mísy vyklopíme mleté maso, přidáme cibuli, lisovaný česnek, nasáklé a vymačkané rohlíky, vejce, zázvor, majoránku, sůl, hořčici a důkladně, nejlépe v robotu, zaděláme. Do pekáčku dáme pečící papír tak, aby udělal vaničku. Potřeme trošku olejem, vyklopíme na něj masovou směs (je poměrně vláčná) a rukama namočenýma ve vodě vytvarujeme sekanou. Podlijeme pivem a dáme péct do trouby na 190 st. C na 20 minut, pak teplotu snížíme na 160 st. C a dopečeme ještě cca 35-40 minut dozlatova. Zvolíme velikost pekáčku, aby se nám do trouby zároveň vešel ještě jeden se zeleninou.

Zatímco se nám sekaná zprudka zapéká, připravíme zeleninu na grilování. Do pekáčku nalijeme olej, mrkev, pastiňák a cibuli nakrájíme na kousky, opepříme, zalijeme pivem, přikryjeme alobalem a strčíme k sekané do trouby. Nakrájíme si ještě pórek, brokolici rozebereme na růžičky a připravíme si i hrášek, které přidáme k mrkvi asi po 15 minutách. Zalijeme cca 1 dl vody s rozmíchaným polévkovým kořením a opět přikryjeme alobalem. Chvilku před dopečením přidáme máslo a necháme rozpustit.