Špaldoví šneci
Na 12 kusů budeme potřebovat:
- 250 g špaldové mouky
- 250 g hladké mouky
- 300 ml plnotučného mléka
- 3 lžíce olivového oleje
- 1/2 kostičky droždí
- 1 zarovnaná lžička cukru krupice
- 1 zarovnaná lžička soli
- 1 vrchovatá lžička provensálského koření
- hrst slunečnicových semínek
- 1 žloutek
- na potření bílek a na posypání len, sezam, slunečnice
Postup:
Mléko ohřejeme na teplotu těla, rozdrobíme do něj droždí a přidáme cukr. Necháme vzejít kvásek, asi 15 minut. Potom přidáme olej, žloutek, sůl, mouku, koření a semínka a zaděláme vláčné těsto. Poprášíme troškou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu nakynout. (Vlastníte-li domácí pekárnu na chleba, není potřeba ani dělat kvásek. Jen do mléka rozdrobíte droždí a přidáte ostatní ingredience, zvolíte program „těsto“ a za hodinu a půl máte hotovo.) Poté těsto znovu prohněteme, rozkrájíme na 12 kousků, každý kousek vyválíme na dlouhý váleček a stočíme do šneka. Na plech rozprostřeme pečící papír, šneky tam přendáme, potřeme bílkem a posypeme semínky.
Pečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C po dobu asi 20 minut, až jsou šneci zlataví. Jsou-li hotoví zjistíme zapíchnutím špejle do jednoho z nich – pokud se na ní nenalepí těsto, vyndáme z trouby.