Na 12 kusů budeme potřebovat:

  • 250 g špaldové mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1/2 kostičky droždí
  • 1 zarovnaná lžička cukru krupice
  • 1 zarovnaná lžička soli
  • 1 vrchovatá lžička provensálského koření
  • hrst slunečnicových semínek
  • 1 žloutek
  • na potření bílek a na posypání len, sezam, slunečnice

Postup:

Mléko ohřejeme na teplotu těla, rozdrobíme do něj droždí a přidáme cukr. Necháme vzejít kvásek, asi 15 minut. Potom přidáme olej, žloutek, sůl, mouku, koření a semínka a zaděláme vláčné těsto. Poprášíme troškou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu nakynout. (Vlastníte-li domácí pekárnu na chleba, není potřeba ani dělat kvásek. Jen do mléka rozdrobíte droždí a přidáte ostatní ingredience, zvolíte program „těsto“ a za hodinu a půl máte hotovo.) Poté těsto znovu prohněteme, rozkrájíme na 12 kousků, každý kousek vyválíme na dlouhý váleček a stočíme do šneka. Na plech rozprostřeme pečící papír, šneky tam přendáme, potřeme bílkem a posypeme semínky.

Pečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C po dobu asi 20 minut, až jsou šneci zlataví. Jsou-li hotoví zjistíme zapíchnutím špejle do jednoho z nich – pokud se na ní nenalepí těsto, vyndáme z trouby.