Císařský trhanec – kaiserschmarrn
4.5 (90%) 8 hlas(ů)

Císařský trhanec je pochoutka našich jižních sousedů. Za jeho vznik může kuchařka, které se nepovedly císařovy oblíbené palačinky. Když prý císař uviděl na talíři potrhanou lahůdku, prohlásil, „Co je to za blbost??, ale prý mu tak chutnala, že si ji nechal vařit stále dokola 😛

Na 3-4 porce budeme potřebovat:

  • 500 ml mléka
  • 270 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • 3 lžíce cukru krupice s vanilkou (mám naložený cukr s vanilkovým luskem v zavařovací sklenici)
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • hrst rozinek (pokud máte rozinky rádi)
  • špetka soli
  • kousek másla na opečení palačinek

Navíc:

  • trocha rumu
  • trocha cukru s vanilkou

Rozvařená jablíčka

  • 4 jablka
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudinku
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • skořice
  • příp. cukr dle chuti

Švestková klevela

příp. jablečná přesnídávka a výrazná marmeláda

Postup:

Do vyšší misky nalijeme mléko, přidáme 4 žloutky, smetanu, rum, cukr, sůl a mouku a vyšleháme hladké těsto. Zvlášť ušleháme bílkový sníh se špetkou soli a trochou cukru a lehce vmícháme do mléčné směsi.

Předehřejeme troubu na 180 st. C, vložíme do ní vyšší plech, do kterého nasypeme trochu cukru s vanilkou a když se rozpustí, zakápneme ho pár lžícemi rumu. Mezitím na palačinkové pánvi rozehřejeme máslo a z obou stran na něm osmažíme vysoké palačinky. Hotovou palačinku vždy přendáme do připraveného plechu v troubě a vidličkami roztrháme. Z uvedeného množství jsou 4 vysoké palačinky (na palačinkové pánvi). Troubu necháme stále zapnutou, dokud nedoděláme poslední palačinku.

Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle do hrnce. Přilijeme trošku vody, přidáme špetičku soli, skořici, rum, citrónovou šťávu a cukr. Podusíme. Nakonec v mícháme škrob rozmíchaný s cca deci vody a necháme zhoustnout.

Trhanec rozdělíme na talíře. Podáváme s rozvařenými jablíčky a švestkovou klevelou. Případně s jablečným pyré a výraznou marmeládou. Je-li hustá, rozředíme troškou horké vody.

Tip:

Máte-li rádi zakysanou smetanu, můžete přidat také lžíci zakysanky.