Salát z pečené z dýně Hokaidó s vlašskými ořechy
Víte, že dýně Hokaidó se nemusí loupat? To z ní, kromě její úžasné chuti, dělá nejpřitažlivější dýňovou boubelku, co znám 😀
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 1/2 menší dýně Hokaidó
- 4 větší stroužky česneku
- 2 menší červené řepy
- 2 lžíce sójové omáčky
- plná hrst šalvějových lístků
- olej
Pečené ořechy
- vrchovatá hrst vyloupaných vlašských ořechů
- sůl
- chilli koření
- olej
Zálivka
- 1 lžička medové hořčice
- 1 lžička medu
- 1 lžička citrónové štávy
- 1/2 dl olivového oleje
- sůl
Postup:
Řepu omyjeme, oškrábeme a nakrájíme na hranolky. Dýni přepůlíme, odstraníme semínka a polovinu nakrájíme na 1 cm široké plátky a ty na kousky. Přidáme k červené řepě.
Česnek oloupeme, přepůlíme a nasekáme. Přidáme také k zelenině.
Šalvěj omyjeme, nakrájíme a posypeme jí zeleninu.
Vše pokropíme sójovou omáčkou, ideálně přelitou do rozprašovače. Troubu nastavíme na 15 minut na 180 st. C a pečeme. Během pečení několikrát přehodíme obracečkou. Po čtvrthodině zkontrolujeme, jestli je zelenina hotová. Pokud ne, přidáme ještě 5 minut, a případně opět zopakujeme.
V mezičase si vylouskáme ořechy, nahrubo posekáme, přesypeme do pánve, osolíme, okořeníme chilli a na trošce oleje opražíme do křupava. Stále mícháme a kontrolujeme, aby se nám nepřipálily.
Připravíme si taky zálivku. Do oleje přidáme hořčici, med, sůl a citrónovou šťávu. Vyšleháme vidličkou.
Upečenou zeleninu rozdělíme na porce, pokropíme zálivkou a posypeme ořechy.
Tip: Oříšky můžete pohodlně nakupovat také na internetu, včetně vlašských ořechů.