Salát z pečené z dýně Hokaidó s vlašskými ořechy
5 (100%) 2 hlas(ů)

Víte, že dýně Hokaidó se nemusí loupat? To z ní, kromě její úžasné chuti, dělá nejpřitažlivější dýňovou boubelku, co znám 😀

Na 3 porce budeme potřebovat:

  • 1/2 menší dýně Hokaidó
  • 4 větší stroužky česneku
  • 2 menší červené řepy
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • plná hrst šalvějových lístků
  • olej

Pečené ořechy

  • vrchovatá hrst vyloupaných vlašských ořechů
  • sůl
  • chilli koření
  • olej

Zálivka

  • 1 lžička medové hořčice
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička citrónové štávy
  • 1/2 dl olivového oleje
  • sůl

Postup:

Řepu omyjeme, oškrábeme a nakrájíme na hranolky. Dýni přepůlíme, odstraníme semínka a polovinu nakrájíme na 1 cm široké plátky a ty na kousky. Přidáme k červené řepě.

Česnek oloupeme, přepůlíme a nasekáme. Přidáme také k zelenině.

Šalvěj omyjeme, nakrájíme a posypeme jí zeleninu.

Vše pokropíme sójovou omáčkou, ideálně přelitou do rozprašovače. Troubu nastavíme na 15 minut na 180 st. C a pečeme. Během pečení několikrát přehodíme obracečkou. Po čtvrthodině zkontrolujeme, jestli je zelenina hotová. Pokud ne, přidáme ještě 5 minut, a případně opět zopakujeme.

V mezičase si vylouskáme ořechy, nahrubo posekáme, přesypeme do pánve, osolíme, okořeníme chilli a na trošce oleje opražíme do křupava. Stále mícháme a kontrolujeme, aby se nám nepřipálily.

Připravíme si taky zálivku. Do oleje přidáme hořčici, med, sůl a citrónovou šťávu. Vyšleháme vidličkou.

Upečenou zeleninu rozdělíme na porce, pokropíme zálivkou a posypeme ořechy.

Tip: Oříšky můžete pohodlně nakupovat také na internetu, včetně vlašských ořechů.