Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Letos se nám podařilo sehnat výtečné švestky a kromě mražení na koláče jsem se rozhodla pro klevelu. Bude skvělá na zimu na jáhlový nákyp nebo trhanec. Sice jsem jí dělala už asi před měsícem, ale nějak jsem jí opomněla uveřejnit :)

  • 2 kg vypeckovaných švestek
  • 450 g cukru krupice s vanilkou (mám cukr vždy v zavařovací sklenici a v něm mám strčený vanilkový lusk)
  • vrchovatá lžíce skořice
  • 1 dl rumu
  • 4 kostičky hořké čokolády

Švestky omyjeme, vypeckujeme a dáme do hrnce. Hrnec položíme na rozptylovač plamene. Jsou-li švestky dost zralé, není potřeba podlévat vodou. V opačném případě trošičku vody dáme. Vaříme doměkka, přidáme skořici, cukr a čokoládu. Když jsou švestky řádně rozvařené, přilijeme rum a plníme do horkých skleniček, které jsme vyvařili ve vodě. Ihned zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.