Vepřové sádlo se škvarky
Dobrému sádlu se škvarky namazanému na čerstvý chléb opravdu neodolám. Nedělám ho často, protože pak mám sklenici stále v ruce, ale jednou za čas… A tentokrát se teda FAKT vydařilo 🙂
- 1 kg vepřového sádla (tentokrát se podařilo koupit tenké)
- 100 g uzeného špeku, nejlépe měkkého, z farmářských zdrojů
- sůl
- kmín
Sádlo i špek nakrájíme na malé kostičky, max. 1 cm. Podlijeme troškou vody, osolíme, opepříme a na rozptylovači plamene na mírnějším ohni škvaříme. Velmi často mícháme, aby se sádlo nepřeškvařilo. To, že je hotové poznáme, když přestane pěnit a škvarečky začnou být matné, neprůhledné a padají ke dnu. Vyškvařené sádlo plníme do vyvařených skleniček. Ztuhlé sádlo má být bílé a švarečky zlatavé.