Vídeňský řízek s bramborovým salátem
Víte, jak se liší český řízek od toho vídeňského? Vídeňský je z telecího masa, velký jak ucho staré slonice a smažený na přepuštěném másle. Spolu s bramborovým salátem bez majonézy je to jídlo chuti božské many 🙂
Na 3 porce budeme potřebovat:
Na řízky
- 3 poctivé telecí řízky z kýty
- 2 vejce
- trocha mléka
- hladká mouka
- strouhanka
- sůl
- pepř
- přepuštěné máslo ghí (sádlo nebo olej)
- citrón
Na rakouský salát
- 6 středních brambor varný typ A (v horším případě B)
- 3 lžíce oleje nevýrazné chuti
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 šalotku
- 1/2 zeleninové bio bujónové kostky
- 1/2 lžičky cukru
- posekaná petrželová nať (ideálně hladkolistá)
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Vyzkoušíme zapíchnutím párátka. Párátko musí projet bramborem s lehoučkým odporem, aby nebyly rozvařené. Necháme je zchladnout, oloupeme a nakrájíme na kousky.
Svaříme si 1 dl vody s bujónovou kostkou, osolíme, přidáme cukr a promícháme, aby se vše spojilo. Přilijeme ocet a olej, opepříme. Ještě jednou promícháme a přelijeme přes brambory. Posypeme petrželkou a necháme odležet v lednici.
Řízky podélně rozkrojíme jako knihy (na konci nedořízneme). Rozložíme, čímž nám vznikne vždycky jeden velký a ještě je naklepeme paličkou. Vzniknou nám obří řízky, nepříliš silné. Osolíme, opepříme, obalíme v hladké mouce. Do mističky vyklepeneme vejce a rozředíme pár lžícemi mléka. Vyšleháme je vidličkou. V této směsi obalíme řízky a poté také v jemné strouhance. Dlaněmi strouhanku přimáčkneme.
Na pánvičce rozpálíme ghí (sádlo nebo olej) a řízky na něm z obou stran opečeme dozlatova. Podáme s vychlazeným salátem a kouskem citrónu.