Víte, jak se liší český řízek od toho vídeňského? Vídeňský je z telecího masa, velký jak ucho staré slonice a smažený na přepuštěném másle. Spolu s bramborovým salátem bez majonézy je to jídlo chuti božské many 🙂

Na 3 porce budeme potřebovat:

Na řízky

  • 3 poctivé telecí řízky z kýty
  • 2 vejce
  • trocha mléka
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • sůl
  • pepř
  • přepuštěné máslo ghí (sádlo nebo olej)
  • citrón

Na rakouský salát

  • 6 středních brambor varný typ A (v horším případě B)
  • 3 lžíce oleje nevýrazné chuti
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 šalotku
  • 1/2 zeleninové bio bujónové kostky
  • 1/2 lžičky cukru
  • posekaná petrželová nať (ideálně hladkolistá)
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Vyzkoušíme zapíchnutím párátka. Párátko musí projet bramborem s lehoučkým odporem, aby nebyly rozvařené. Necháme je zchladnout, oloupeme a nakrájíme na kousky.

Svaříme si 1 dl vody s bujónovou kostkou, osolíme, přidáme cukr a promícháme, aby se vše spojilo. Přilijeme ocet a olej, opepříme. Ještě jednou promícháme a přelijeme přes brambory. Posypeme petrželkou a necháme odležet v lednici.

Řízky podélně rozkrojíme jako knihy (na konci nedořízneme). Rozložíme, čímž nám vznikne vždycky jeden velký a ještě je naklepeme paličkou. Vzniknou nám obří řízky, nepříliš silné. Osolíme, opepříme, obalíme v hladké mouce. Do mističky vyklepeneme vejce a rozředíme pár lžícemi mléka. Vyšleháme je vidličkou. V této směsi obalíme řízky a poté také v jemné strouhance. Dlaněmi strouhanku přimáčkneme.

Na pánvičce rozpálíme ghí (sádlo nebo olej) a řízky na něm z obou stran opečeme dozlatova. Podáme s vychlazeným salátem a kouskem citrónu.