Hrachová kaše
Ať už patříte do skupiny milovníků hrachu nebo do skupiny druhé, jeho odpůrců, možná vás bude zajímat, že hrách patří mezi nejstarší plodiny vůbec. Pravděpodobně první ho okusili už lovci sběrači v neolitu ve Středomoří a na Blízském Východě. V našich krajích byl častou pochoutkou našich prapředků jako poměrně levná, ale hodně výživná plodina. A pokud chcete mít nervy ze železa a srdce jako zvon, měli byste ho zařadit do svého jídelníčku i vy 😛
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 250 g zeleného půleného hrachu
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- 1 lžíce majoránky
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- dle chuti umeocet nebo citrónová šťáva
- pepř, sůl
- olivový olej
- 4 vejce
- kvalitní párky
- kyselá okurka
Postup:
Hrách propláchneme ve vlažné vodě a necháme 2 hodiny máčet. Potom uvaříme doměkka (trvá to cca 40 minut). Když je hrách měkký a voda téměř vyvařená, osolíme, opepříme, přidáme sušenou majoránku a ještě chvilku necháme prohřát. Ponorným mixérem rozmixujeme. Na troše oleje orestujeme posekanou cibuli, česnek a majoránku. Na malé pánvičce připravíme světlou jíšku a oboje přidáme k rozmixovanému hrachu. Ještě chvilku mixneme a dochutíme pepřem, solí a umeoctem dle chuti.
Ohřejeme párky a připravíme ztracená vejce. V menším kastrolu přivedeme k varu osolenou vodu, když se začne vařit, snížíme plamen, lžící uděláme ve vodě vír a doprostřed víru opatrně vyklopíme vejce (chystáme po jednom). Vaříme 3 minuty.