Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Ať už patříte do skupiny milovníků hrachu nebo do skupiny druhé, jeho odpůrců, možná vás bude zajímat, že hrách patří mezi nejstarší plodiny vůbec. Pravděpodobně první ho okusili už lovci sběrači v neolitu ve Středomoří a na Blízském Východě. V našich krajích byl častou pochoutkou našich prapředků jako poměrně levná, ale hodně výživná plodina. A pokud chcete mít nervy ze železa a srdce jako zvon, měli byste ho zařadit do svého jídelníčku i vy 😛

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 250 g zeleného půleného hrachu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • dle chuti umeocet nebo citrónová šťáva
  • pepř, sůl
  • olivový olej
  • 4 vejce
  • kvalitní párky
  • kyselá okurka

Postup:

Hrách propláchneme ve vlažné vodě a necháme 2 hodiny máčet. Potom uvaříme doměkka (trvá to cca 40 minut). Když je hrách měkký a voda téměř vyvařená, osolíme, opepříme, přidáme sušenou majoránku a ještě chvilku necháme prohřát. Ponorným mixérem rozmixujeme. Na troše oleje orestujeme posekanou cibuli, česnek a majoránku. Na malé pánvičce připravíme světlou jíšku a oboje přidáme k rozmixovanému hrachu. Ještě chvilku mixneme a dochutíme pepřem, solí a umeoctem dle chuti.

Ohřejeme párky a připravíme ztracená vejce. V menším kastrolu přivedeme k varu osolenou vodu, když se začne vařit, snížíme plamen, lžící uděláme ve vodě vír a doprostřed víru opatrně vyklopíme vejce (chystáme po jednom). Vaříme 3 minuty.