Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 300 g pórku (spíš světlejší část)
  • 300 g brambor
  • 150 ml kokosového mléka
  • 30 g másla
  • 2 zeleninové bio bujóny
  • 1 cibule
  • 1 lžíce šťávy z rozstrouhaného zázvoru
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 zarovnaná lžička kardamomu
  • 1 zarovnaná lžička skořice
  • chilli dle chuti
  • čerstvě mletý pepř

Na ozdobu

  • slunečnicová semínka
  • zelená část pórku
  • olivový olej

Postup:

Na másle necháme zesklovatět pokrájenou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájené, oloupané, brambory a po chvíli i pokrájený pórek. Okořeníme skořicí, chilli, pepřem a kardamomem a chvilku restujeme. Zalijeme vroucí vodou, přidáme bujóny a vaříme do změknutí brambor, cca 10-15 minut. Polévku rozmixujeme, zjemníme kokosovým mlékem a dochutíme citrónovou šťávou. Ještě chvilku prohřejeme.

Na pánvi nasucho opražíme semínka. Pak na pánev kápneme trochu olivového oleje a minutu na něm restujeme nadrobno nakrájenou zelenou část pórku. Fakt jen chviličku, aby nezačal hnědnout. Obojí použijeme na ozdobení polévky na talíři.