Půjdete-li koupit čerstvé zelené fazolky, čerstvost otestujte tím, že jednu zkusmo zlomíte. Když se neohne, ale praskne, je to OK. Jinak si kupte raději mražené. Tam vám sice tento test bude na nic, ale aspoň se můžete domnívat, že ty kousky uvnitř nejsou nakrájené, ale polámané 😀

Pro 3 osoby budeme potřebovat:

Vepřové plátky

  • 3 nepříliš silné vepřové řízky
  • 3 lžíce hladké mouky
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • 1/2 lžičky kukuřičného škrobu Gustin
  • trochu zeleninového vývaru nebo 1/3 bio bujonu Würzl
  • 1/2 lžičky sušeného lahůdkového droždí
  • olej

Bramborová kaše

  • 420 g brambor
  • 1 – 1,5 dl plnotučného mléka (dle požadované hustoty kaše)
  • 20 g másla
  • sůl
  • kmín (vaříme v čajovém sítku)

Zelené fazolky

  • 150 g mražených zelených fazolek
  • 3 plátky Schwarzwaldské šunky
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • citronová šťáva
  • olivový olej

Postup:

Brambory oloupeme, rozčtvrtíme, zalijeme vodou a dáme vařit se solí a kmínem ukrytém v čajovém sítku.

Maso klouby prstů naklepeme, osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a z obou stran obalíme v hladké mouce.

Fazolky propláchneme studenou vodou, zalijeme vroucí vodou, osolíme a povaříme asi 8 minut.

Na grilovací pánev kápneme trochu oleje, rozpálíme a z obou stran opečeme dozlatova. Z každé strany asi 5 minut. Potom plátky vyjmeme a zabalíme na pár minutek do alobalu. Výpek na pánvi zalijeme trošičkou vývaru nebo vody a promícháme vařečkou. Pokud nemáme vývar, přidáme kousek bujonové kostky a rozmícháme. Ve skleničce rozpustíme Gustin s trochou vody a lahůdkového droždí a vlijeme do pánve. Povaříme minutku do zhoustnutí. Šťávu použijeme na přelití plátků a kaše.

Na pánvičku kápneme olivový olej a orestujeme na něm na kostičky nakrájenou šunku a na plátky nakrájený česnek. Z hotových fazolek slijeme vodu a necháme na cedníku okapat. Potom přidáme k šunce a chvilku restujeme. Osolíme, opepříme a úplně nakonec ochutíme trochou citronové šťávy.

Z uvařených brambor vyndáme sítko s kmínem, slijeme vodu, přidáme k máslo a rozšťoucháme. Ohřejeme mléko a přiléváme k bramborám. Stále šťoucháme do požadované konzistence.