Pukancová kukuřice je prý nejstarší plodinou světa. Umíte si představit, jak dávní pra pra předkové dnešních Mexičanů sedí u ohně, okusují klasy kukuřice, vtom nějakému šikulovi upadne klas do plamenů a najednou lup, lup, lup a světlo světa vidí první popcorn? 😀

Na koláčovou formu o průměru 29 cm budeme potřebovat:

  • 450 g brambor
  • 250 g cukety
  • 200 g uzeného tempehu
  • 150 ml šlehačky
  • 100 g cibule
  • 100 g měkkého zrajícího sýru
  • 30 g másla
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce sojové omáčky
  • 3 vejce
  • 2 lžičky hrubozrnného kari koření
  • 1 lžíce sušeného lahůdkového droždí
  • sůl
  • hrst dýňových semínek
  • olivový olej

Kukuřice

  • 3 klasy kukuřice
  • hrubozrnná sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 20 g másla

Postup:

Na oleji orestujeme na kousky nakrájenou cibuli a přidáme kari koření. Brambory oloupeme a nastrouháme do mísy na hrubém struhadle. Přidáme nahrubo nastrouhanou cuketu a také cibuli s kořením. Tempeh rozkrájíme podélně na proužky a pak ještě na nudličky. Přidáme k cuketě. Ochutíme droždím a sojovkou, přidáme na kostičky nakrájený sýr a prolisovaný česnek. Důkladně promícháme a ochutnáme, je-li potřeba přisolit. Vmícháme vejce rozmíchané se šlehačkou.

Koláčovou formu vyložíme pečícím papírem a směs do ní vylijeme. Poklademe hoblinkami másla a posypeme dýňovými semínky. Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C po dobu cca 30 minut dozlatova.

V mezičase uvaříme v osolené vodě doměkka kukuřici, cca 30 minut. Rozkrájíme jí na špalíčky. Rozpustíme trošku másla, kukuřici jím polijeme a posypeme čerstvě mletým pepřem a hrubozrnnou solí.