Cuketový koláč s tempehem a kukuřicí
Pukancová kukuřice je prý nejstarší plodinou světa. Umíte si představit, jak dávní pra pra předkové dnešních Mexičanů sedí u ohně, okusují klasy kukuřice, vtom nějakému šikulovi upadne klas do plamenů a najednou lup, lup, lup a světlo světa vidí první popcorn? 😀
Na koláčovou formu o průměru 29 cm budeme potřebovat:
- 450 g brambor
- 250 g cukety
- 200 g uzeného tempehu
- 150 ml šlehačky
- 100 g cibule
- 100 g měkkého zrajícího sýru
- 30 g másla
- 4 stroužky česneku
- 4 lžíce sojové omáčky
- 3 vejce
- 2 lžičky hrubozrnného kari koření
- 1 lžíce sušeného lahůdkového droždí
- sůl
- hrst dýňových semínek
- olivový olej
Kukuřice
- 3 klasy kukuřice
- hrubozrnná sůl
- čerstvě mletý pepř
- 20 g másla
Postup:
Na oleji orestujeme na kousky nakrájenou cibuli a přidáme kari koření. Brambory oloupeme a nastrouháme do mísy na hrubém struhadle. Přidáme nahrubo nastrouhanou cuketu a také cibuli s kořením. Tempeh rozkrájíme podélně na proužky a pak ještě na nudličky. Přidáme k cuketě. Ochutíme droždím a sojovkou, přidáme na kostičky nakrájený sýr a prolisovaný česnek. Důkladně promícháme a ochutnáme, je-li potřeba přisolit. Vmícháme vejce rozmíchané se šlehačkou.
Koláčovou formu vyložíme pečícím papírem a směs do ní vylijeme. Poklademe hoblinkami másla a posypeme dýňovými semínky. Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C po dobu cca 30 minut dozlatova.
V mezičase uvaříme v osolené vodě doměkka kukuřici, cca 30 minut. Rozkrájíme jí na špalíčky. Rozpustíme trošku másla, kukuřici jím polijeme a posypeme čerstvě mletým pepřem a hrubozrnnou solí.