Risotto s hlívou ústřičnou
Na první pohled nic není, jak se zdá. Píšu vám tu recept na vegetariánské jídlo a nakonec se na netu dočtu, že hlíva ústřičná je masožravá!! Tak si to teda přeberte 😀
Na 3 pořádné porce budeme potřebovat:
- 400 g plodnic hlívy ústřičné
- 390 g rýže Arborio
- 40 g másla
- 40 g strouhaného sýru parmazánového typu
- 3 dl bílého vína
- 5 dl zeleninového vývaru nebo vývar ze 2 bio bujónů
- 3 stroužky česneku
- 2 cibule
- čerstvě mletý pepř
- olivový olej
Postup:
Hlívu rozkrájíme na kousky a ve velkém kastrolu orestujeme na olivovém oleji. Když začne chytat barvu, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Restujeme, až cibule zesklovatí. Přisypeme suchou rýži a mícháme, až se obalí olejem. Potom zalijeme polovinou vína, promícháme, přiklopíme pokličkou a necháme víno vydusit. Trvá to opravdu jen chviličku, tak od sporáku v žádném případě neodcházíme. Risotto vyžaduje společnost.
Když se víno vydusí, přilijeme zbytek a zase přiklopíme a necháme vydusit. Potom postupně přiléváme vývar, asi na 3x a proces opakujeme. Potom už rýži začneme ochutnávat, protože by mohla být hotová tak akorát. Nebude to trvat déle než 20 minut. Před dokončením přidáme máslo a necháme rozpustit. Opepříme a přisypeme strouhaný sýr. Zamícháme a můžeme podávat. Rissoto má být vláčné, mokré a zrnka rýže na skus.