Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Na první pohled nic není, jak se zdá. Píšu vám tu recept na vegetariánské jídlo a nakonec se na netu dočtu, že hlíva ústřičná je masožravá!! Tak si to teda přeberte 😀

Na 3 pořádné porce budeme potřebovat:

  • 400 g plodnic hlívy ústřičné
  • 390 g rýže Arborio
  • 40 g másla
  • 40 g strouhaného sýru parmazánového typu
  • 3 dl bílého vína
  • 5 dl zeleninového vývaru nebo vývar ze 2 bio bujónů
  • 3 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

Postup:

Hlívu rozkrájíme na kousky a ve velkém kastrolu orestujeme na olivovém oleji. Když začne chytat barvu, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Restujeme, až cibule zesklovatí. Přisypeme suchou rýži a mícháme, až se obalí olejem. Potom zalijeme polovinou vína, promícháme, přiklopíme pokličkou a necháme víno vydusit. Trvá to opravdu jen chviličku, tak od sporáku v žádném případě neodcházíme. Risotto vyžaduje společnost.

Když se víno vydusí, přilijeme zbytek a zase přiklopíme a necháme vydusit. Potom postupně přiléváme vývar, asi na 3x a proces opakujeme. Potom už rýži začneme ochutnávat, protože by mohla být hotová tak akorát. Nebude to trvat déle než 20 minut. Před dokončením přidáme máslo a necháme rozpustit. Opepříme a přisypeme strouhaný sýr. Zamícháme a můžeme podávat. Rissoto má být vláčné, mokré a zrnka rýže na skus.