Zajímalo by mě, kdo kdy vymyslel pro sladkou směs mléka se škrobem a cukrem název pudink. Slovo „pudink“ pochází z francouzského „boudin“, což znamená „jelito“. A v tom jelitu bylo nacpané maso, buď s krví „black pudding“ anebo bez krve „white pudding“. Tak praví Wikipedie 🙂

Na dortovou formu o průměru 26 cm budeme potřebovat:

Těsto a drobenka navrch

  • 130 g polohrubé mouky
  • 130 g másla
  • 70 g špaldové mouky
  • 50 g cukru (používám třtinový, ve kterém mám vložený rozpůlený vanilkový lusk)
  • 1 vejce
  • 1/2 prášku do pečiva
  • špetka soli

Maková náplň

  • 400 ml mléka (používám plnotučné)
  • 200 g mletého máku
  • 40 g cukru (používám třtinový)
  • 1 lžíce rybízové marmelády
  • špetka soli

Pudinková náplň

  • 800 ml mléka (používám plnotučné)
  • 30 g cukru
  • 2 vanilkové pudinky (používám ty s pravou vanilkou)

Postup:

Umeleme si mák, nasypeme do kastrolu, zalijeme mlékem, přisypeme cukr a špetku soli a za velmi častého míchání uvaříme do zhoustnutí. K hotovému máku přimícháme marmeládu.

Na rozptylovací mřížce (vaříme-li na plynu) zahřejeme mléko. Sběračku teplého mléka odebereme do hrnečku, přisypeme cukr a pudinkové prášky a rozmícháme. Tuto směs vlijeme zpět do mléka a za stálého míchání svaříme dohusta. Necháme trošku zchladnout, ale průběžně mícháme, aby se nevytvořil škraloup.

Mouku smícháme s cukrem, práškem do pečiva, špetkou soli a pokrájeným máslem. Rozžmouláme na sypkou hmotu. Určitě práci ulehčí robot. Potom přidáme vejce a zpracujeme těsto. 1/4 těsta uloupneme, dáme do mikrotenového sáčku a strčíme do mrazáku. Zbytek těsta namačkáme na dno dortové formy, do které jsme přichytili pečící papír (strany vymažeme máslem) a vytáhneme asi 3 cm do výšky.

Na těsto rozetřeme vlažný mák a na něj nalijeme vlažný pudink. Povrch uhladíme a úplně navrch nastrouháme zbytek těsta z mrazáku. Povrch můžeme ještě lehounce pocukrovat třtinovým cukrem.

Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C po dobu cca 45 minut. Před krájením musí být dort naprosto studený, nejlépe odležený v lednici.