Na 3 porce budeme potřebovat:

Maso v marinádě

  • 3 větší vepřové řízky
  • 3 lžíce sojové omáčky Kikkoman
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce kokosové moučky
  • 1 lžíce ústřičné omáčky
  • 1 lžíce kremžské hořčice

Na následnou úpravu masa

  • 200 ml kokosového mléka
  • 4 růžičky brokolice
  • asi 10 cm pórku
  • 1 lžička hrubozrnného kari koření
  • kokosový olej

Rýže

  • 1 hrnek rýže basmati
  • 3 lžíce másla
  • sůl

Postup:

V misce smícháme olej s hořčicí, ústřičnou omáčkou, sojovou omáčkou a kokosovou moučkou a do marinády vmícháme na slabé nudličky pokrájené maso. Překryjeme fresh folií a necháme odležet v lednici alespoň hodinu.

Brokolici omyjeme, košťálky nakrájíme na kolečka a odložíme na jeden talíř. Přidáme k nim na kousky nakrájený pórek. Zbylé maličké růžičky odložíme na jiný talířek.

V pánvi rozehřejeme kokosový olej a zprudka na něm opečeme namarinované maso. Přidáme kari a kokosové mléko, přiklopíme poklicí a dusíme asi 20 minut. Potom přidáme pórek s kousky brokolicových košťálků a chvilku dusíme. Dvě minuty před koncem přípravy přisypeme i brokolicové růžičky.

V mezičase uvaříme rýži. Odměřenou rýži několikrát propláchneme vodou. Poslední vodu slijeme, přilijeme jeden a půl násobek vody čisté, osolíme a na rozptylovači plamene uvaříme doměkka. Trvá to cca 12 minut. Rýži stáhneme z plamene, navrch položíme 3 kousky másla, přiklopíme pokličkou a necháme rozpustit. Před podáváním promícháme.