Raw makovec
Páni! Člověk už nemá žádnou jistotu. Jako dítě jsem se naučila, že kokos je ořech a uvnitř má kokosové mléko. A jako dospělá se dozvím, že kokos není ořech, ale semeno a mléko není mléko, ale kokosová voda. Mléko vznikne až rozšmelcováním dužiny s vodou. No, nějak se s tím holt poperu 🙂
Do formy na biskupský chlebíček budeme potřebovat:
Korpus
- 1 hrnek (2 dl) datlí
- 1 hrnek strouhaného kokosu
- 2 lžičky kakaa
- 2 lžíce kokosového oleje
Náplň
- 1 hrnek strouhaného kokosu
- 1 hrnek máku
- 1 hrneček (1,5 dl) brusinek
- 1 hrneček slunečnicových semínek
- 6 datlí
- 3 lžíce kukuřičného sirupu
- 3 střední kyselá jablka
- 2 lžíce kokosového oleje
- citronová šťáva
Postup:
Předem upozorňuju, že z přípravy tohoto dortíku nebude váš mixér zrovna happy. Můj ponorný, ač celkem výkonný, funěl, potil se a nadával… Nicméně svoji klinickou smrt přežil. Kdybych to myslela s raw stravou vážně, asi bych se poohlídla po nějakém „rawbotu“. No, ale musím říct, že ta mega dávka vápníku v delikatesním makovci stála za chvilku nervů 🙂
Do oddělených mističek namočíme aspoň na 15 minut datle, brusinky a slunečnici. Smícháme hrnek máku s hrnkem kokosu, důkladně promícháme a umeleme na makovém strojku.
Z namočených datlí oddělíme těch 6, co přijde do náplně a všechny do jedné nakrájíme na malé kousky. Množství bez 6 ks vložíme do vysoké nádoby, přidáme hrnek kokosu, lžíci kokosového oleje (rozehřátého), kakao a rozmixujeme ponorným mixérem. Formu vyložíme fresh folii a korpus do ní natlačíme na dno. Necháme ztuhnout v lednici.
Mezitím do stejné vysoké nádoby dáme zbytek pokrájených mandlí, okapané brusinky a slunečnici. Jablka oloupeme, najemno nastrouháme, pokapeme citronem a přidáme také do nádoby. Přidáme i sirup a lžíci rozpuštěného kokosového oleje. Rozmixujeme ponorným mixérem a nakonec přimícháme rozemletý mák s kokosem. Navrstvíme na ztuhlý korpus, překryjeme okraji folie a rukou upěchujeme. Necháme v lednici zatuhnout.