Na 3 porce budeme potřebovat:

  • 1 balíček tofu natural
  • 70 g černé čočky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 2 vrchovaté lžíce jemných vloček
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 vejce
  • 1 vrchovatá lžička lahůdkového droždí
  • čerstvá majoránka (případně sušená)
  • čerstvá saturejka (případně sušená)
  • sojová omáčka Kikkoman
  • sůl
  • špaldová mouka na obalení karbanátků
  • olej

Postup:

Čočku propláchneme a necháme v chladné vodě stát asi 2 hodiny. Potom v té samé vodě uvaříme doměkka, což bude trvat asi půl hodiny. Cibuli rozkrájíme na kostičky a orestujeme na troše oleje. Přidáme jemně nastrouhanou mrkev a prolisovaný česnek a stáhneme z ohně.

Tofu jemně nastrouháme, přidáme k němu orestovanou cibulku a uvařenou, okapanou čočku a rozmixujeme nahrubo ponorným mixérem (jen párkrát necháme protočit sekáčky).

Okořeníme bylinkami, sojovkou, případně pepřem, zasypeme droždím a přidáme vejce, mouku a vločky. Důkladně promícháme. Nabíráme vrchovatou lžíci směsi a vlhkýma rukama tvoříme tenké karbanátky, které z obou stran obalíme ve špaldové mouce. Pečeme na teflonové pánvi na trošce oleje dozlatova.

Podáváme se zeleninou, bramborovou kaší nebo bramborovým salátem.