Karbanátky z tofu a černé čočky
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 1 balíček tofu natural
- 70 g černé čočky
- 3 stroužky česneku
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
- 2 vrchovaté lžíce jemných vloček
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 vejce
- 1 vrchovatá lžička lahůdkového droždí
- čerstvá majoránka (případně sušená)
- čerstvá saturejka (případně sušená)
- sojová omáčka Kikkoman
- sůl
- špaldová mouka na obalení karbanátků
- olej
Postup:
Čočku propláchneme a necháme v chladné vodě stát asi 2 hodiny. Potom v té samé vodě uvaříme doměkka, což bude trvat asi půl hodiny. Cibuli rozkrájíme na kostičky a orestujeme na troše oleje. Přidáme jemně nastrouhanou mrkev a prolisovaný česnek a stáhneme z ohně.
Tofu jemně nastrouháme, přidáme k němu orestovanou cibulku a uvařenou, okapanou čočku a rozmixujeme nahrubo ponorným mixérem (jen párkrát necháme protočit sekáčky).
Okořeníme bylinkami, sojovkou, případně pepřem, zasypeme droždím a přidáme vejce, mouku a vločky. Důkladně promícháme. Nabíráme vrchovatou lžíci směsi a vlhkýma rukama tvoříme tenké karbanátky, které z obou stran obalíme ve špaldové mouce. Pečeme na teflonové pánvi na trošce oleje dozlatova.
Podáváme se zeleninou, bramborovou kaší nebo bramborovým salátem.