Vypadá to, že bramborový salát je dědictví Rakousko-Uherska. Kdy se to trhlo a začal se v naší kotlině dělat salát s majonézou a u jižních sousedů bez majonézy, to netuším 🙂

Pro 3 osoby budeme potřebovat:

  • 4 vařené brambory
  • 1 šalotku
  • 1 lahůdkovou cibulku
  • hrst petrželové natě
  • 1/2 dl kvalitního oleje s nevýraznou chutí (použila jsem arganový)
  • 1 lžíce kvalitního octu (použila jsem jablečný s vlašskými ořechy)
  • 1/2 lžičky cukru
  • přiměřeně soli
  • čerstvě mletý pepř
  • pro znalce pár kapek dýňového oleje 🙂

Postup:

Brambory uvaříme a vlažné oloupeme. Překrojíme podélně napůl a půlky ještě na čtvrtky. Čtvrtky nakrájíme na plátky. Přesypeme do misky. Šalotku oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo proužky. Lahůdkovou cibulku a petrželku nakrájíme na kousky. Vše promícháme.

Ve skleničce smícháme olej s octem, solí a pepřem a necháme chvíli rozpustit. Potom přelijeme přes salát a lehce promícháme.

Tento lehký salát používáme všude tam, kde klasický bramborový salát. Fajnšmekři si salát na talíři pokapají ještě dýňovým olejem.