Rakouský bramborový salát
Vypadá to, že bramborový salát je dědictví Rakousko-Uherska. Kdy se to trhlo a začal se v naší kotlině dělat salát s majonézou a u jižních sousedů bez majonézy, to netuším 🙂
Pro 3 osoby budeme potřebovat:
- 4 vařené brambory
- 1 šalotku
- 1 lahůdkovou cibulku
- hrst petrželové natě
- 1/2 dl kvalitního oleje s nevýraznou chutí (použila jsem arganový)
- 1 lžíce kvalitního octu (použila jsem jablečný s vlašskými ořechy)
- 1/2 lžičky cukru
- přiměřeně soli
- čerstvě mletý pepř
- pro znalce pár kapek dýňového oleje 🙂
Postup:
Brambory uvaříme a vlažné oloupeme. Překrojíme podélně napůl a půlky ještě na čtvrtky. Čtvrtky nakrájíme na plátky. Přesypeme do misky. Šalotku oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo proužky. Lahůdkovou cibulku a petrželku nakrájíme na kousky. Vše promícháme.
Ve skleničce smícháme olej s octem, solí a pepřem a necháme chvíli rozpustit. Potom přelijeme přes salát a lehce promícháme.
Tento lehký salát používáme všude tam, kde klasický bramborový salát. Fajnšmekři si salát na talíři pokapají ještě dýňovým olejem.