Pečená kachní prsa s červeným zelím a bramborových knedlíkem
4.93 (98.67%) 15 hlas(ů)

Na 3 porce budeme potřebovat:

Kachní prsa

  • 750 kachních prsou s kostí (v ideálním případě 600 g vykoštěných)
  • 2 větvičky rozmarýnu
  • hrubozrnná sůl
  • kmín

Červené zelí

  • 1 sterilované červené zelí
  • 1 cibule
  • 1 lžíce octu
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 lžičky kmínu
  • sůl
  • olej

Bramborový knedlík

Postup:

Kachní prso, pokud je s kostí, ostrým nožem vykostíme a skelet si uschováme na kachní polévku. Kůži nařízneme ostrým nožem podélně a příčně, aby nám vznikly čtverečky. Musíme to provést opatrně, abychom zbytečně neřízli do masa. Potřeme olejem, okmínujeme, proložíme rozmarýnou a necháme půl hodiny odpočinou. Potom osolíme hrubozrnnou solí a sůl dlaněmi do masa vetřeme. Necháme ještě chviličku stát.

Mezitím si dáme uvařit brambory ve slupce. Uvařené brambory necháme zchladnout za oknem a pak ještě teplé oloupeme. Nastrouháme na jemném struhadle, smícháme s moukou, krupicí, vejcem, olejem, solí a zpracujeme pevné těsto, ze kterého utvoříme 2 knedlíky. Uvaříme ve vroucí vodě 16 minut. Poté vyndáme, necháme chvíli vydýchat a nakrájíme bílou nití na plátky.

Rozpálíme troubu na 190 st. C.

Maso nejprve vložíme kůží dolů na studenou pánev zároveň s rozmarýnou, zapálíme pod ní plotýnku a zprudka opečeme. Maso pustí tuk, který odebíráme lžící do skleničky. Opékáme tak dlouho, dokud není kůže zlatavá, může to trvat cca 8-10 minut. Potom maso obrátíme a opékáme z druhé strany dozlatova, přibližně 6 minut. Mezitím už se nám nahřála trouba, tak trochu tuku přelijeme do pekáčku a vložíme do něj opečená prsa. Pečeme ještě 10 minut. Kdo má rád maso víc růžové, všechny kroky zkrátí o 1-2 minuty. Hotové maso vyjmeme a zabalíme na 5 minut do alobalu, aby se šťáva hezky rozlila po mase. Potom nakrájíme na plátky.

Mezitím, co se nám peče maso, v kastrolu rozehřejeme olej a orestujeme na něm na kostičky nakrájenou cibuli. Přidáme slité zelí s troškou nálevu, okmínujeme a podusíme pod pokličkou asi 8 minut. Dále dochutíme dle vlastní chuti cukrem, solí, příp. octem a chvilku ještě zahřejeme.