Bílé fazole se zeleninou a pita chlebem
Na 4 porce budeme potřebovat:
Pita chleba
- 350 g polohrubé mouky
- 250 ml vlažné vody
- 7 g sušeného droždí
- 5 g moučkového cukru
- 5 g soli
Fazole se zeleninou
- 400 ml rajčatového pyré
- 300 g velkých bílých fazolí
- 3 celerové řapíky
- 3 hodně velké stroužky česneku
- 1 velká mrkev
- 1 velká cibule
- 1 zeleninový bio bujón
- 1/2 lžičky chilli koření
- sůl
- olej
- cukr a citronová šťáva na dochucení
Postup:
Pokud nemáme fazole uvařené a uschované v mrazáku, den předem si namočíme sušené do chladné vody a druhý den je v nové vodě uvaříme doměkka. Trvat to bude asi 90 minut.
Připravíme si těsto na pita chleba. Do misky nasypeme mouku, sůl, sušené droždí, cukr a promícháme. Přilijeme vodu a zaděláme hladké pružné těsto, které se nelepí. Možná bude potřeba přidat trošku mouky. Těsto uložíme do misky, poprášíme troškou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu vykynout. Potom rozdělíme na 8 dílů, které na pomoučeném válu rozválíme na malé placky, asi 4 mm vysoké. Necháme ještě 10 minut kynout. Rozpálíme troubu na 190 st. C a necháme v ní nahřát plech.
Na oleji orestujeme cibuli s česnekem, přidáme na slabá kolečka rozkrájenou cibuli, na kousky nakrájený řapíkatý celer, uvařené a slité fazole a restujeme. Zalijeme rajčatovým pyré a trošičkou vody, přidáme rozdrobený bujon a chilli koření, přiklopíme a asi 8 minut dusíme.
Do rozpálené trouby na nahřátý plech položíme 4 chlebové placky a pečeme 4 minuty. Poté je obrátíme a dopečeme z druhé strany 1-2 minuty. Upečeme další 4 placky stejným způsobem.