Na 4 porce budeme potřebovat:

Plněné paprikové lusky

  • 260 g mletého vepřového masa
  • 40 g suché rýže (nebo 4 lžíce vařené rýže)
  • 4 bílé papriky
  • 1 malá cibule
  • 1 malé vajíčko (klidně i pouze zbylý bílek)
  • větvička čerstvého tymiánu
  • sůl, pepř

Na omáčku

  • 500 g čerstvých rajčat
  • 420 g rajčatového pyré
  • 10 kuliček pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • 3 bobkové listy
  • 1 větší cibule
  • na dochucení sůl, cukr, ocet
  • olej

Dle případné potřeby jíšku

  • 1 lžíce hladké mouky (pro bezlepkáře mouku bezlepkovou)
  • trocha másla

Příloha

Postup:

Rýži uvaříme s troškou soli a jeden a půl násobkem vody doměkka (cca 12 minut). Mleté maso smícháme v míse s jemně pokrájenou cibulí, vejcem, otrhanými lístečky tymiánu, uvařenou rýží, solí a pepřem. Rajčata na omáčku nařízneme ostrým nožem, přelijeme vroucí vodou a stáhneme slupku. Poté je rozkrájíme na čtvrtiny.

Papriky omyjeme, uřízneme stopku, vydlabeme semínka a pomocí vidličky naplníme masovou směsí a přikryjeme odříznutou stopkou.

Do většího kastrolu nebo pekáčku nalijeme trochu oleje a orestujeme na něm nakrájenou cibuli do mírně zlatavé barvy. Na cibulku vložíme naplněné papriky, obsypeme rajčaty a zalijeme rajčatovým pyré. Koření a tymián zabalíme do kousku gázy a převážeme bílou nití nebo naplníme do čajového sítka, a přidáme k paprikám. Můžeme samozřejmě dát koření volně, ale pak ho budeme muset vylovit. Kastrol přikryjeme poklicí nebo alobalem a při 170 st. C 1 hodinu pečeme v troubě.

Mezitím si uvaříme zvolenou přílohu.

Z upečené rajské vylovíme koření i papriky a rozmixujeme jí ponorným mixérem dohladka. Rajskou dochutíme dle vlastního uvážení. Hustá by měla být tak akorát, protože do jsme do ní nepřidávali žádnou vodu.

Pokud byste chtěli omáčky víc, vodu přidali, a byla by tím pádem řidší, zahustěte jí světlou jíškou. Tu připravíte následovně: na suché pánvi opražíte lžíci mouky a necháte v ní rozpustit máslo. Když zpění, stáhnete z ohně. Jíšku buď necháte zchladnout anebo jí přidáváte do omáčky za současného mixování, aby se vám nevytvořily žmolky.

Tip:

Omáčka bude mít tak intenzivně červenou barvu, jak červená budou rajčátka 😛

Pokud omáčku nebudete zahušťovat a jako přílohu zvolíte rýži, bude bezlepková 🙂