Na 2 šišky budeme potřebovat:

  • 450 g hrubé mouky
  • cca 230 ml vody
  • 1 velké vejce
  • 2 větší špetky soli
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 starší houska

Postup:

Do mísy odvážíme mouku, smícháme se solí, práškem do pečiva a přidáme vodu s rozmíchaným vejce. Vařečkou vypracujeme těsto, které se nelepí na misku, pak do něj zapracujeme na kostičky nakrájenou housku a na pomoučeném vále vytvarujeme dva knedlíky. Vložíme do vroucí osolené vody a vaříme cca 25 minut. Po této době jeden knedlík vyndáme, přepůlíme bílou nití a zkontrolujeme střed, je-li dost uvařený.

Pokud chcete mít jistotu, že knedlík nepraskne, zabalte ho do bavlněného bílého ubrousku, než ho vložíte do vroucí vody. Ubrousek ale obalte dost volně, aby mohl knedlík nabýt na objemu. Pokud by neměl dost prostoru, byl by moc tvrdý.

Tip:

Aby byly knedlíky měkké, nedoporučuju používat kuchyňský robot. Pokud se totiž těsto zpracovává moc dlouho, knedlíky jsou tvrdé. Hezky jen vařečkou a do té doby, až se těsto přestane lepit na stěny misky.