Vepřová kapsa s jablečným čatní a bramborovým knedlíkem
Čatní/chutney pochází ze západní Indie. Jedná se o hustou kořeněnou přílohu z ovoce nebo zeleniny, která se přidává k jídlům jemné chuti, aby jim dodala šmrnc. Zelenina nebo ovoce se vaří do zhoustnutí s cibulí, česnekem, zázvorem, kořením, cukrem, rozinkami, octem, případně s hořčicí. Může být s kousky nebo rozmixovaná na kaši. Výsledkem je hustá „omáčka“ delikátní chuti.
Nemyslete si ale, že vepřová kapsa s bramborovým knedlíkem nemá šmrnc. Jablečné čatní jen doplnilo, v zásobách chybějící, zelí 🙂
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 3 plátky vepřové kýty
- 3 plátky slaniny
- 1 velká cibule
- 2 snítky rozmarýnu
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- sůl, čerstvě mletý pepř
Marináda
- 3 lžíce oleje
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 plná lžíce kremžské hořčice
- 1 lžička medu
Jablkové čatní
- 1 cibule
- 1 jablko
- 1/2 feferonky
- 1 lžíce rozinek
- 1 lžička třtinového cukru
- 1 plná lžička růžového balsamiko krému
- 3 hřebíčky
- sůl
- olej
Postup:
Začneme tím, že smícháme olej, sojovku, hořčici a med na marinádu. Maso otřeme vlhkým ubrouskem, naklepeme lehounce paličkou nebo jen klouby ruky a naložíme do marinády. Paličkou podrtíme i stonky rozmarýny a vložíme mezi plátky masa. Necháme v lednici uležet aspoň 1 hodinu.
Brambory uvaříme ve slupce a ještě teplé oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Zasypeme krupicí, moukou a solí, přidáme vejce a olej a zpracujeme těsto. Z těsta vyválíme knedlíky a vaříme ve vroucí osolené vodě 15-20 minut.
Nakrájíme si cibuli na proužky a vložíme do zapékací misky na trochu oleje. Maso vyndáme z marinády, rozložíme po prkénku, na každý plátek položíme slaninu a pár jehliček rozmarýny, přehneme a z obou stran zprudka opečeme krátce na troše oleje na grilovací pánvi. Přendáme na cibuli do pekáčku a na pánev do výpeku přilijeme trošku vody. Krátce zahřejeme, aby se z pánve uvolnila připečená šťáva a přelijeme přes maso. Navrch položíme snítky rozmarýny. Osolíme a opepříme. Přikryjeme alobalem a strčíme do trouby vyhřáté na 150 st. C na 30 minut. Po této době maso otočíme a sundáme alobal. Dopečeme ještě asi 20 minut. Maso můžeme ještě během těchto 20 minut přelít šťávou. Před dokončením smícháme škrob s trochou vody a přilijeme k výpeku. Ještě chvíli necháme v troubě, aby šťáva zhoustla.
Mezitím si připravíme čatní. Oloupeme cibuli a nakrájíme jí na proužky. Orestujeme dozlatova na trošce oleje spolu s cukrem. Přidáme oloupané a na plátky nakrájené jablko, rozinky a pokrájenou papričku. Přihodíme hřebíček, ochutíme balzamikem a pod pokličkou dusíme asi půl hodiny. Kontrolujeme, aby se čatní nepřipálilo. Případně přiléváme po lžíci teplou vodu. V konečné fázi dochutíme, bude-li to ještě nutné.