Čatní/chutney pochází ze západní Indie. Jedná se o hustou kořeněnou přílohu z ovoce nebo zeleniny, která se přidává k jídlům jemné chuti, aby jim dodala šmrnc. Zelenina nebo ovoce se vaří do zhoustnutí s cibulí, česnekem, zázvorem, kořením, cukrem, rozinkami, octem, případně s hořčicí. Může být s kousky nebo rozmixovaná na kaši. Výsledkem je hustá „omáčka“ delikátní chuti.

Nemyslete si ale, že vepřová kapsa s bramborovým knedlíkem nemá šmrnc. Jablečné čatní jen doplnilo, v zásobách chybějící, zelí 🙂

Na 3 porce budeme potřebovat:

  • 3 plátky vepřové kýty
  • 3 plátky slaniny
  • 1 velká cibule
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • sůl, čerstvě mletý pepř

Marináda

  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 plná lžíce kremžské hořčice
  • 1 lžička medu

Jablkové čatní

  • 1 cibule
  • 1 jablko
  • 1/2 feferonky
  • 1 lžíce rozinek
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 plná lžička růžového balsamiko krému
  • 3 hřebíčky
  • sůl
  • olej

Bramborové knedlíky

Postup:

Začneme tím, že smícháme olej, sojovku, hořčici a med na marinádu. Maso otřeme vlhkým ubrouskem, naklepeme lehounce paličkou nebo jen klouby ruky a naložíme do marinády. Paličkou podrtíme i stonky rozmarýny a vložíme mezi plátky masa. Necháme v lednici uležet aspoň 1 hodinu.

Brambory uvaříme ve slupce a ještě teplé oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Zasypeme krupicí, moukou a solí, přidáme vejce a olej a zpracujeme těsto. Z těsta vyválíme knedlíky a vaříme ve vroucí osolené vodě 15-20 minut.

Nakrájíme si cibuli na proužky a vložíme do zapékací misky na trochu oleje. Maso vyndáme z marinády, rozložíme po prkénku, na každý plátek položíme slaninu a pár jehliček rozmarýny, přehneme a z obou stran zprudka opečeme krátce na troše oleje na grilovací pánvi. Přendáme na cibuli do pekáčku a na pánev do výpeku přilijeme trošku vody. Krátce zahřejeme, aby se z pánve uvolnila připečená šťáva a přelijeme přes maso. Navrch položíme snítky rozmarýny. Osolíme a opepříme. Přikryjeme alobalem a strčíme do trouby vyhřáté na 150 st. C na 30 minut. Po této době maso otočíme a sundáme alobal. Dopečeme ještě asi 20 minut. Maso můžeme ještě během těchto 20 minut přelít šťávou. Před dokončením smícháme škrob s trochou vody a přilijeme k výpeku. Ještě chvíli necháme v troubě, aby šťáva zhoustla.

Mezitím si připravíme čatní. Oloupeme cibuli a nakrájíme jí na proužky. Orestujeme dozlatova na trošce oleje spolu s cukrem. Přidáme oloupané a na plátky nakrájené jablko, rozinky a pokrájenou papričku. Přihodíme hřebíček, ochutíme balzamikem a pod pokličkou dusíme asi půl hodiny. Kontrolujeme, aby se čatní nepřipálilo. Případně přiléváme po lžíci teplou vodu. V konečné fázi dochutíme, bude-li to ještě nutné.