Těžko říct, kdo a kde úplně poprvé upekl první palačinku. Já jí mám spojenou s Francií. Tenoučké, hedvábné crépes. Trošku mě překvapilo, že jméno palačinka pochází z latinského slova placenta – plochý koláč.

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 400 ml mléka
  • 140 g hladké mouky
  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • 3 vejce
  • 1 lžíce cukru
  • špetka soli

Náplň

  • 1 tučný tvaroh
  • 1 dl šlehačky
  • 1 dl koňaku (příp. rumu)
  • 20 g moučkového cukru
  • 40 g rozinek
  • hrst meduňkových listů
  • špetka soli
  • jahodovou marmeládu

Na přelití

  • 2 dl plnotučného mléka
  • 1 dl šlehačky
  • 20 g moučkového cukru
  • dřeň z půlky vanilky
  • 1 velké vejce

Postup:

Začneme tím, že si aspoň hodinu před přípravou namočíme rozinky do koňaku. A také před samotným vařením rozpálíme troubu na 200 st. C.

Do vyšší nádoby nalijeme mléko, přidáme vejce, rozpuštěné máslo, cukr, sůl a mouku. Ponorným mixérem promixujeme. Na palačinkovači nebo palačinkové pánvi pečeme slabé palačinky (z tohoto množství je jich cca 13 ks).

V mezičase si smícháme tvaroh se šlehačkou, cukrem, nasekanou meduňkou, špetkou soli a slitými rozinkami. Polovinu upečených palačinek namažeme tvarohovou směsí a zarolujeme. Druhou polovinu potřeme jahodovou marmeládou a také zarolujeme.

Zapékací misku vymažeme máslem a střídavě do ní vedle naskládáme palačinky. Jednu s tvarohem, jednu s marmeládou atd.

Zbylé mléko smícháme se šlehačkou, cukrem, vejce a dření z vanilky. Vyšleháme vidličkou a přelijeme přes srovnané palačinky.

Dáme do trouby zapéct asi na 10 minut.