Zapečené palačinky
Těžko říct, kdo a kde úplně poprvé upekl první palačinku. Já jí mám spojenou s Francií. Tenoučké, hedvábné crépes. Trošku mě překvapilo, že jméno palačinka pochází z latinského slova placenta – plochý koláč.
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 400 ml mléka
- 140 g hladké mouky
- 4 lžíce rozpuštěného másla
- 3 vejce
- 1 lžíce cukru
- špetka soli
Náplň
- 1 tučný tvaroh
- 1 dl šlehačky
- 1 dl koňaku (příp. rumu)
- 20 g moučkového cukru
- 40 g rozinek
- hrst meduňkových listů
- špetka soli
- jahodovou marmeládu
Na přelití
- 2 dl plnotučného mléka
- 1 dl šlehačky
- 20 g moučkového cukru
- dřeň z půlky vanilky
- 1 velké vejce
Postup:
Začneme tím, že si aspoň hodinu před přípravou namočíme rozinky do koňaku. A také před samotným vařením rozpálíme troubu na 200 st. C.
Do vyšší nádoby nalijeme mléko, přidáme vejce, rozpuštěné máslo, cukr, sůl a mouku. Ponorným mixérem promixujeme. Na palačinkovači nebo palačinkové pánvi pečeme slabé palačinky (z tohoto množství je jich cca 13 ks).
V mezičase si smícháme tvaroh se šlehačkou, cukrem, nasekanou meduňkou, špetkou soli a slitými rozinkami. Polovinu upečených palačinek namažeme tvarohovou směsí a zarolujeme. Druhou polovinu potřeme jahodovou marmeládou a také zarolujeme.
Zapékací misku vymažeme máslem a střídavě do ní vedle naskládáme palačinky. Jednu s tvarohem, jednu s marmeládou atd.
Zbylé mléko smícháme se šlehačkou, cukrem, vejce a dření z vanilky. Vyšleháme vidličkou a přelijeme přes srovnané palačinky.
Dáme do trouby zapéct asi na 10 minut.