Na 3 porce budeme potřebovat:

  • 2 jehněčí kolínka
  • 8 velkých stroužků česneku
  • 2 snítky rozmarýnu
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce hladké mouky
  • olej

Špenát

  • 1 mražený špenátový protlak
  • 1 cibule
  • 1 vejce
  • 1 velký stroužek česneku
  • 3 lžíce šlehačky
  • sůl, pepř
  • olej

Bramborový knedlík

Postup:

Den předem z kolínek odkrájíme blány a tuk, vemneme do nich olej a ze všech stran vetřeme 6 prolisovaných stroužků česneku. Vložíme do misky, proložíme rozmarýnou, překryjeme fresh fólií a necháme v lednici do druhého dne.

Druhý den nakrájíme cibuli na kostičky a orestujeme jí v kastrolu na oleji. Když je zlatavá, nahrneme jí na jednu stranu a na volné části ze všech stran zprudka opečeme maso, aby se zatáhlo. Potom ho osolíme, opepříme, přikryjeme pokličkou nebo alobalem a strčíme do trouby vyhřáté na 170 st. C. Pečeme asi hodinu. Odstraníme pokličku, maso otočíme, dle potřeby trochu podlijeme teplou vodou a pečeme dozlatova přibližně další hodinu. Během pečení podléváme a otáčíme. Chvíli před dokončením do vypečené štávy přisypeme mouku, promícháme, zalijeme teplou vodou (množství dle požadovaného množství šťávy), přidáme ještě 2 prolisované stroužky česneku a necháme dalších 10 minut péct. Hotovou šťávu ochutnáme a případně dochutíme sojovkou.

Během pečení masa si připravíme knedlíky a špenát.

V kastrolu rozehřejeme olej a zesklovatíme na něm pokrájenou cibuli. Přidáme zmražený špenát, osolíme, opepříme, přiklijeme pokličkou a na mírném ohni necháme rozehřát. Během dušení se špenátem občas pohybujeme, aby se nepřipálil. Když je zcela rozehřátý, vyklepneme do něj vajíčko a necháme srazit. Zjemníme smetanou, přidáme prolisovaný česnek a ještě asi 3 minuty zahříváme.

Upečené maso odkrájíme od kostí a rozdělíme na porce.