Křehký jablečný koláč s ořechy
Řada z nás má určitě jablíčko spojené s klasickou českou kuchyní a vůbec naší historií. Vděčíme za to pravděpodobně Karlu IV., jež podporoval ovocnářství, a tak se pěstování jabloní dostalo z klášterních zahrad mezi prostý lid. Původem však jablka pocházejí z jihozápadní Asie.
Na koláčovou formu o průměru 30 cm budeme potřebovat:
- 200 g polohrubé mouky
- 80 g másla
- 30 g třtinového cukru
- 2 žloutky
- 1 plná lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Náplň
- 5 jablek
- 1,5 dl vody
- 2 vrchovaté lžičky kukuřičného škrobu
- 2 lžíce rozinek
- špetka soli
- pokud jsou jablka nevýrazná, tak troška cukru a citronové šťávy
Na dokončení
- 40 g vyloupaných vlašských ořechů
- 50 g másla
Postup:
Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Nasypeme do kastrolu, podlijeme trošičkou vody, přidáme rozinky, špetičku soli a chvilku podusíme. Ve sklence vody rozmícháme škrob a nalijeme k jablíčkům. Chvilku povaříme, až směs lehce zahoustne.
V misce smícháme mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva. Přidáme žloutky, na kousíčky nakrájené máslo a zpracujeme vláčnou žmolenku. Kuchyňský robot je v tom fakt dobrej 🙂 . Tři čtvrtiny žmolenky vysypeme do koláčové formy, kterou předtím vydatně vymažeme máslem. Jablečnou směs vylijeme na těsto a rozetřeme ke krajům.
Vlašské ořechy rozsekáme na kousky ostrým nožem a nasypeme na jablka. Zbytek žmolenky navrstvíme na ořechy a poklademe plátky másla.
Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova, cca 35 minut.