Domácí chleba z droždí
Na 1 bochník budeme potřebovat:
- 200 g žitné mouky
- 200 g celozrnné mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 400 ml vlažné vody
- 3/4 droždí
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička cukru
- 1 vrchovatá lžička soli
- 1 lžička kmínu
- hrst dýňových semínek
Postup:
Do trochy vlažné vody rozdrobíme droždí a necháme chvíli vzejít. Ostatní suroviny nasypeme a nalijeme do mísy, přidáme rozpuštěné droždí a kuchyňským robotem zaděláme těsto. Potom těsto přendáme na vál a rukama ještě pořádně prohněteme. Vrátíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme nakynout přibližně 45 minut.
Potom na vále utvoříme bochánek, přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 10 minut odpočívat. Rukama namočenýma ve vodě bochánek pohladíme. Do kastrolku dáme trošku vody a položíme vedle chleba na plech. Troubu rozpálíme na 200 st. C a chléb v ní 10 minut zapečeme. Potom snížíme teplotu na 160 st. C a dopečeme ještě asi 30 minut. Je-li hotový, vyzkoušíme poklepáním. Musí znít dutě.
Tip:
Chleba zabalíme do utěrky a můžeme uchovat do příštího dne. Bude stále stejně vláčný.
One thought on “Domácí chleba z droždí”
Comments are closed.