Věděli jste, že když se nám na jazyku rozpouští vysokoprocentní čokoláda, náš mozek zblbne natolik, že cítíme větší a delší eufórii než při vášnivém polibku? 😀

  Na 4 střední skleničky budeme potřebovat:

  • 1 kg vypeckovaných třešní
  • 350 g cukru
  • 50 g kvalitní hořké čokolády (70%)
  • 1 Gelfix 3:1
  • šťáva z půlky limetky

Postup:

Třešně propláchneme a vypeckujeme. Doporučuju použít odpeckovač, práci to značně ulehčí. Vypeckované třešně nasypeme do kastrolu a dáme vařit na rozptylovač plamene. Rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme nastrouhanou čokoládu a přivedeme k varu.

Odvážíme 350 g cukru. 2 lžíce z tohoto množství smícháme s Gelfixem. Když se třešně už asi 1 minutu vaří, vmícháme Gelfix s trochou cukru a vaříme další 2 minuty. Poté přimícháme cukr a častého míchání vaříme ještě asi 2 minuty. Přimícháme limetkovou šťávu.

Plníme horké (stále máme zapnutý sporák pod ovocnou směsí), přes kovový trychtýř, do předem vyvařených skleniček. Čistou utěrkou otřeme okraj a zavíčkujeme. Na chvíli obrátíme dnem vzhůru.

tresnova-marm-priprava