Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Kuře na paprice je pohádka mého mládí. A vsadím se, že moje mamka uměla úplně to nejlepší kuře na paprice na světě. Vždy jsem si myslela, že je to taková česká klasika, ale údajně se jedná o dědictví éry rakousko-uherské :)

Na 2 porce budete potřebovat:

  • 1 a půl kuřecího prsa
  • 2 plátky slaniny
  • 1 dl kondenzovaného mléka
  • 1 větší cibule
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce sladké papriky
  • čertvě mletý pepř, sůl
  • 1 lžíce hladké mouky
  • olej

Postup:

Nechci vás mýlit, toto není recept mamky. Musela jsem ho trochu vyladit, protože syn nemá rád kuře s kostmi a kůži. Problém je, že kůže a kosti dávají šmak omáčce. Této omáčce dává šmak slanina :)

Kuřecí maso nakrájíme na nudličky. Slaninu a cibuli na kostičky. Do kastrolu nalijeme trochu oleje, přidáme cibuli a restujeme dorůžova. Přidáme slaninu, promícháme a ještě chvíli opékáme. Poté přidáme kuřecí maso a restujeme na silnějším plameni. Mícháme, aby se zatáhlo ze všech stran. Přisypeme papriku, pepř a sůl. Už zahříváme jen chvilku. Zalijeme vodou, aby nudličky byly potopené a vaříme asi 15 minut. Vodu bude nutné pravděpodobně dolít. Ke konci úpravy rozmícháme mouku s trochou vlažné vody a přilijeme do základu. Provaříme pár minut do požadované hustoty. Úplně nakonec zjemníme šlehačkou a necháme přejít varem.

Podáváme s rýží nebo houskovým knedlíkem.