Ne, nejsem cvok, abych dělala třešňovou marmeládu z čerstvých třešní teď koncem srpna. Posloužily třešně, které jsem měla zamrazené na bublaninu, ale když už se nám podařilo nedovřít mrazák, tak jsem zachraňovala, co se dalo 😛

Co budeme potřebovat:

  • 1500 g třešní i s peckami, případně 1200 g bez pecek
  • 400 g cukru
  • 1 limetka – šťáva
  • 1 sušená chilli paprička
  • 1 Gelfix 3v1

Postup:

Pokud jsou třešně s peckami, dáme je do hrnce (mražené nepodléváme, čerstvé trochu ano), přihodíme chilli papričku a vaříme asi 15-20 minut, až jsou zcela potopené ve vlastní šťávě. Odsypeme si 2 lžíce cukru a zbytek přidáme k třešním. Ještě pár minutek povaříme a rozdrtíme šťouchadlem na brambory. Potom směs přecedíme přes cedník s velkými dírkami do jiné nádoby a lžící co nejvíc hmoty přepasírujeme. Pokud jsou třešně vypeckované, tak je jen rozmixujeme ponorným mixérem. Gelfix smícháme s odsypaným cukrem a přidáme do třešní. Promícháme a povaříme asi 3 minuty. Nakonec přilijeme limetovou šťávu a ještě horkou marmeládu přelijeme do vyvařených, horkých sklenic. Okraje otřeme čistou vlhkou a pak ještě suchou utěrkou a zavíčkujeme. Na 10 minut sklenky obrátíme dnem vzhůru, aby se víčka zatáhla.