Na závin dlouhý 30 cm budeme potřebovat:

  • 250 g hladké mouky (ideálně na kynuté těsto)
  • 40 g cukru krupice s vanilkou (vanilkový lusk mám vložený ve sklenici s cukrem)
  • 30 g másla
  • 1,2 dl vlažného mléka
  • 1 vejce
  • 1/2 sušeného droždí
  • plná špetka soli
  • trochu oleje na potření závinu

Náplň zastudena

  • 100 g mletého máku
  • 12 švestek
  • 2 lžíce švestkového sirupu nebo tekutého medu
  • 1 velké jablko
  • špetka soli

Postup:

Do vlažného mléka nasypeme droždí, přidáme trošku cukru a necháme rozpustit. Odvážíme mouku, přidáme sůl, cukr, vejce, rozehřáté máslo a přilijeme mléko s droždím. Zpracujeme měkké tvárné těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Těsto necháme hodinu vykynout.

Mezitím si nameleme mák, najemno zrozstrouháme oloupané jablíčko a spolu se sirupem a špetkou soli promícháme. Omyjeme, vypeckujeme a rozpůlíme švestky.

Vykynuté těsto na pomoučené lince rozválíme na obdélník silný max. 1 cm, jehož jedna strana bude 30 cm dlouhá, druhá bude delší. Po celé ploše, až do krajů, rozetřeme nádivku a v řadách poklademe půlky švestek. Závin zarolujeme.

Ustřihneme si kus pečícího papíru, závin na něj přeneseme a vložíme do formy na biskupský chlebíček. Případně formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.  Nebo, ale to jsem nezkoušela, upečeme závin bez formy. Povrch potřeme olejem a pečeme dozlatova, cca 30 minut při 170 st. C.