Grilovaný lososový hřeben s bramborovým pyré
O tom, že by se na našem stole objevil divoký losos z moře, si můžeme nechat zdát. Většina ryb, které koupíme v obchodě, pochází s největší pravděpodobností z farmy. A pokud se nám podaří přece jen lososa v moři ulovit, není vůbec jisté, jestli to není dezertér. Ročně údajně několik set tisíc lososů z farem pláchne.
Na 2 porce budeme potřebovat:
- 2 porce lososa
- 20 g sýru parmazánového typu
- 1 větší stroužek česneku
- lžička sekaného kopru
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 6 brambor
- cca 1 dl ohřátého mléka
- 30 g másla
- 3 lžíce šlehačky
- sůl, kmín
Postup:
Začneme tím, že rozpálíme gril v troubě na 200 st. a necháme v ní nahřát plech, na kterém budeme lososa připravovat. Poté oloupeme brambory, osolíme, přidáme kmín uzavřený v čajovém sítku, přilijeme vodu a vaříme doměkka. Lososové filety položíme kůží dolů a zvrchu podélně nařízneme, ale nedokrojíme až dolů. Sýr nastrouháme, přidáme prolisovaný česnek, kopr, olej, sůl a pepř a promícháme. Touto směsí naplníme zářezy v rybě a rukou důkladně vetřeme. Na nahřátý plech vložíme připravené porce a upečeme po dobu cca 10-12 minut.
Ohřejeme si trochu mléka. Slijeme vodu z uvařených brambor, vyndáme čajové sítko s kmínem a do brambor dáme rozpustit máslo. Šťouchadlem rozmělníme, přidáme mléko a šlehačku a ještě chvilku mačkáme a promícháváme.