O tom, že by se na našem stole objevil divoký losos z moře, si můžeme nechat zdát. Většina ryb, které koupíme v obchodě, pochází s největší pravděpodobností z farmy. A pokud se nám podaří přece jen lososa v moři ulovit, není vůbec jisté, jestli to není dezertér. Ročně údajně několik set tisíc lososů z farem pláchne.

Na 2 porce budeme potřebovat:

  • 2 porce lososa
  • 20 g sýru parmazánového typu
  • 1 větší stroužek česneku
  • lžička sekaného kopru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 6 brambor
  • cca 1 dl ohřátého mléka
  • 30 g másla
  • 3 lžíce šlehačky
  • sůl, kmín

Postup:

Začneme tím, že rozpálíme gril v troubě na 200 st. a necháme v ní nahřát plech, na kterém budeme lososa připravovat. Poté oloupeme brambory, osolíme, přidáme kmín uzavřený v čajovém sítku, přilijeme vodu a vaříme doměkka. Lososové filety položíme kůží dolů a zvrchu podélně nařízneme, ale nedokrojíme až dolů. Sýr nastrouháme, přidáme prolisovaný česnek, kopr, olej, sůl a pepř a promícháme. Touto směsí naplníme zářezy v rybě a rukou důkladně vetřeme. Na nahřátý plech vložíme připravené porce a upečeme po dobu cca 10-12 minut.

Ohřejeme si trochu mléka. Slijeme vodu z uvařených brambor, vyndáme čajové sítko s kmínem a do brambor dáme rozpustit máslo. Šťouchadlem rozmělníme, přidáme mléko a šlehačku a ještě chvilku mačkáme a promícháváme.