Tempeh patří do skupiny léčivých potravin a nejen, že je velmi zdravý ale, speciálně uzený tempeh, je i velmi chutný. A to syrový i tepelně upravený.

Na 3 porce budeme potřebovat:

  • 1 balíček uzeného tempehu
  • 2 hrsti vyloupaných vlašských ořechů
  • 2 oranžové kapie
  • 1 bio okurka (pokud není v bio kvalitě, je lepší jí oloupat)
  • 1 baby salát
  • 1/2 balení salátu polníček
  • šťáva z půlky citronu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička javorového sirupu (nebo troška cukru)
  • 1/2 lžičky dijonské hořčice
  • sůl
  • olivový olej na opečení tempehu a ořechů

Postup:

Tempeh rozkrájíme na malé nudličky a spolu s nahrubo pokrájenými vlašskými ořechy opečeme na troše olivového oleje. Často mícháme, aby se nám ořechy nepřipalovaly.

Zeleninu omyleje, z kapií odstraníme semínka a nakrájíme na nudličky, salát natrháme na kousky, okurku i se slupkou nakrájíme na kostičky a vše dáme do velké mísy.

Citronovou šťávu smícháme s javorovým sirupem, hořčicí, solí a olivovým olejem a vidličkou rozšleháme. Zálivkou pokropíme salát, který rozdělíme na talíře a posypeme tempehem a ořechy.