Zeleninový salát s uzeným tempehem a vlašskými ořechy
Tempeh patří do skupiny léčivých potravin a nejen, že je velmi zdravý ale, speciálně uzený tempeh, je i velmi chutný. A to syrový i tepelně upravený.
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 1 balíček uzeného tempehu
- 2 hrsti vyloupaných vlašských ořechů
- 2 oranžové kapie
- 1 bio okurka (pokud není v bio kvalitě, je lepší jí oloupat)
- 1 baby salát
- 1/2 balení salátu polníček
- šťáva z půlky citronu
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžička javorového sirupu (nebo troška cukru)
- 1/2 lžičky dijonské hořčice
- sůl
- olivový olej na opečení tempehu a ořechů
Postup:
Tempeh rozkrájíme na malé nudličky a spolu s nahrubo pokrájenými vlašskými ořechy opečeme na troše olivového oleje. Často mícháme, aby se nám ořechy nepřipalovaly.
Zeleninu omyleje, z kapií odstraníme semínka a nakrájíme na nudličky, salát natrháme na kousky, okurku i se slupkou nakrájíme na kostičky a vše dáme do velké mísy.
Citronovou šťávu smícháme s javorovým sirupem, hořčicí, solí a olivovým olejem a vidličkou rozšleháme. Zálivkou pokropíme salát, který rozdělíme na talíře a posypeme tempehem a ořechy.