Zeleninová rýže
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 1 hrnek jasmínové rýže
- 2 řapíky celeru
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 lahůdková cibulka
- kousek pórku
- 50 g mraženého hrášku
- 30 g másla
- 3 snítky tymiánu
- 3 stroužky česneku
- cca 3 lžíce sojové omáčky
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- olej
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
Rýži několikrát propláchneme studenou vodou. Poslední vodu slijeme a dolijeme 1 a půl násobek vody čisté. Osolíme a položíme na rozptylovač plamene a od začátku varu vaříme cca 12 minut.
Na oleji orestujeme pokrájenou mrkev, petržel, přidáme nasekanou cibulku, česnek a pokrájený pórek. Chvíli restujeme a pak přihodíme hrášek. Osolíme, opepříme a přihodíme odraný tymián. Ve skleničce smícháme sojovkou se škrobem a asi deci vody. Tuto směs přilijeme k zelenině a chvilinku zahříváme.
Do uvařené rýže vložíme máslo a stáhneme z ohně. Na chvíli přiklopíme, dokud se máslo nerozpustí a pak promícháme. Na talíře rozdělíme rýži a na ní poklademe zeleninu.
Tip:
Pokud použijete mraženou, třeba máslovou, zeleninu, uvaříte ještě rychleji 😀