Zeleninová koprovka s fazolkovými lusky a ztraceným vejcem
Koprovka jako taková je typická Češka. A přitom je to asi jedno z nejkontroverznějších jídel. Za totalní izolaci, do které jí odsunula přibližně polovina národa, prý můžou školní jídelny a vojna. Tak nevím, já jí prostě miluju a i v této podobě je neodolatelná a navíc pěkně fresh 🙂
Na 4-5 porcí budeme potřebovat:
- 500 ml zeleninového vývaru nebo 1 zeleninový bio bujón rozmíchaný v horké vodě
- cca 250ml šlehačky nebo ovesné smetany
- 200g očištěné petržele
- 200g očištěné cibule
- 40g másla nebo přepuštěného másla ghí
- 2 plné hrsti kopru
- 1 – 2 lžičky umeoctu nebo citrónové šťávy
Postup:
Na rozpuštěném másle necháme zesklovatět pokrájenou cibuli. Přidáme na kostičky rozkrájenou petržel a za stálého míchání restujeme asi 7 minut. Přidáme vývar a vaříme do změknutí petržele, přibližne 10 – 15 minut. Rozmixujeme a přidáme nakrájený kopr. Nakonec vlijeme smetanu. Množství zvolíme podle chuti a požadované hustoty. Dochutíme umeoctem nebo citrónem a případně trochou cukru a soli dle vlastní chuti.
Podáváme se zelenými fazolkami povařenými cca 8 minut v osolené vodě a se ztraceným vejcem. To připravíme tak, že do menšího kastrolu dáme vařit osolenou a trochu okyselenou vodu (octem). Vejce vyklepneme opatrně do mističky a když voda vře (na mírném plameni, aby nebyly velké bubliny), lžící v ní uděláme silný vír. Doprostřed víru vyklopíme vajíčko z mističky a necháme 2 minuty povařit.