Koprovka jako taková je typická Češka. A přitom je to asi jedno z nejkontroverznějších jídel. Za totalní izolaci, do které jí odsunula přibližně polovina národa, prý můžou školní jídelny a vojna. Tak nevím, já jí prostě miluju a i v této podobě je neodolatelná a navíc pěkně fresh 🙂

 Na 4-5 porcí budeme potřebovat:

  • 500 ml  zeleninového vývaru nebo 1  zeleninový bio bujón rozmíchaný v horké vodě
  • cca 250ml šlehačky nebo ovesné smetany
  • 200g  očištěné petržele
  • 200g  očištěné cibule
  • 40g  másla nebo přepuštěného másla ghí
  • 2 plné hrsti kopru
  • 1 – 2 lžičky umeoctu nebo citrónové šťávy

Postup:

Na rozpuštěném másle necháme zesklovatět pokrájenou cibuli. Přidáme na kostičky rozkrájenou petržel a za stálého míchání restujeme asi 7 minut. Přidáme vývar a vaříme do změknutí petržele, přibližne 10 – 15 minut. Rozmixujeme a přidáme nakrájený kopr. Nakonec vlijeme smetanu. Množství zvolíme podle chuti a požadované hustoty. Dochutíme umeoctem nebo citrónem a případně trochou cukru a soli dle vlastní chuti.

Podáváme se zelenými fazolkami povařenými cca 8 minut v osolené vodě a se ztraceným vejcem. To připravíme tak, že do menšího kastrolu dáme vařit osolenou a trochu okyselenou vodu (octem). Vejce vyklepneme opatrně do mističky a když voda vře (na mírném plameni, aby nebyly velké bubliny), lžící v ní uděláme silný vír. Doprostřed víru vyklopíme vajíčko z mističky a necháme 2 minuty povařit.